Helyi közélet

2016.11.09. 17:41

Öt métert duzzadt már a Tisza Tivadarnál

Nyíregyháza - Az elmúlt napokban a Kárpátokban hatalmas esőzések voltak, amelyek hatására folyóinkon igen jelentős árhullámok indultak el.

Nyíregyháza - Az elmúlt napokban a Kárpátokban hatalmas esőzések voltak, amelyek hatására folyóinkon igen jelentős árhullámok indultak el. November 7-én már nem esett sok eső a vízgyűjtő területen. A korábbi csapadék miatt ugyanakkor Kárpátalján a Tisza mellékfolyói, a Borzsa, a Nagyág és a Talabor mentén II. fokú, az Ungon pedig III. fokú készültségi szint alakult ki.

A Tiszán a kárpátaljai Rahónál 283 cm-rel (I. fokú készültség: 300 cm) tetőzött a folyó hétfőn 11 órakor, kedden 8-kor már 180 cm volt a vízállás. Husztnál meghaladta a II. fokú készültségi szintet a Tisza a Nagyágról érkező árhullám miatt – november 8-án éjfél után 277 cm-rel tetőzött. Magyar területen kedden reggel 8-kor Tiszabecsnél tetőzés közelében, 180 cm (I. fok: 300 cm) volt a vízállás, Tivadarnál pedig 259 cm, ami mintegy ötméteres vízszint­emelkedést jelent 24 óra alatt a Tiszának ezen a szakaszán, ahol a folyó továbbárad.

A Szamoson is árhullám vonul le, ám nem közelíti meg sehol az árvízvédelmi készültségi szintet. A Túr kedd reggel Túrterebesnél (Erdély) 256 cm-rel tetőzött, ami egy méterrel alacsonyabb a készültségi szintnél. A Krasznán jelentős árhullám nem tapasztalható.

Az előrejelzés szerint a következő három napon a Felső-Tisza területén további napi 8–10 mm csapadékra kell számítani, ami további áradást nem okoz, folytatódik tehát az árhullám levonulása.

KM-GyL

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában