Helyi közélet

2016.11.02. 15:21

Példás rend a Túr mentén

Nagyhódos, Kispalád, Tisztaberek, Kölcse, Sonkád - Minden ősszel megtartják az ár- és belvízvédelmi műtárgyak állapotának felülvizsgálatát a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberei.

Nagyhódos, Kispalád, Tisztaberek, Kölcse, Sonkád - Minden ősszel megtartják az ár- és belvízvédelmi műtárgyak állapotának felülvizsgálatát a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberei. A napokban megrendezett szemlén jelen voltak Kozma Péter kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke mellett a katasztrófavédelmi igazgatóság és rendőr-főkapitányság megyei vezetői is. Bodnár Gáspár vízügyi igazgató bevezetésként elmondta, hogy az igazgatóság egyik pluszfeladata a vízgazdálkodási társulatoktól átvett, rendkívül elhanyagolt állapotban lévő mintegy kétezer kilométernyi csatornahálózat rendbehozatala.

Két gátszakadás 2001-ben

Gacsályi József területi felügyelőtől megtudtuk, hogy 5 őrtelepet és védelmi központot tartanak fenn. A Túr töltésein 13 km kerékpárút épült. A területen 19 műtárgy karbantartásáról gondoskodnak, melyeket 2016-ban már jobbára saját gépekkel saját szakembereik végezték összesen mintegy száz közfoglalkoztatott közreműködésével. A védelmi központok, gátőrházak (Nagyhódos, Sonkád) felújításában is részt vettek. – Kevés itt az idő – tette hozzá Gacsályi József –, mindössze másfél-két nap alatt kell felkészülnünk az árvíz kivédésére. A Túr önmagában ritkán okoz fejtörést az árvízvédelemnek, a Tisza visszaduzzasztó hatása azonban annál inkább: 2001-ben például két gátszakadást is előidézett a Túr töltésein. Bakk István nagyhódosi gátőr diplomás szakember, akit a természet szeretete tartott itt. A védelmi raktárban 2000 homokzsákot, 500 fáklyát, valamint lapátokat, kapákat, jelzőzászlókat tárolnak az azonnali beavatkozásra. A homokot a Túr-híd melletti töltésoldalban „deponálják”. A garbolci vízmércénél Dajka István, a Fetivízig osztályvezetője megmutatta nekünk, hol állt a víz a Túron 1970-ben. Gyakorlatilag a töltés tetején. Kishódosnál Szilágyi Viktor gát- és csatornaőr – aki az idén tett nehézgépkezelői vizsgát – a védelmi eszközök raktárába invitált, ahol példás a rend. Itt 28 ezer homokzsák, 2800 fáklya, több tíz lapát, kapa és egyéb szerszám sorakozik a polcokon, állványokon.

– Tíz vadonatúj biciklit is tárolunk itt – említette meg érdekességként Szilágyi Viktor. – Ezek azonban nem a védelmi feladat ellátását szolgálják, hanem a kerékpáros turizmust.

KM–GYL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában