Helyi közélet

2016.11.30. 14:08

Pénztárgépek - NGM: csak a december 31-ig üzembe helyezett pénztárgépekhez jár a támogatás

Budapest - Az online pénztárgépek használatára januártól kötelezett vállalkozásoknak csak akkor jár az állami támogatás, ha december 31-ig beüzemelik az új műszaki paraméterekkel bíró kasszát - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán.

Budapest - Az online pénztárgépek használatára januártól kötelezett vállalkozásoknak csak akkor jár az állami támogatás, ha december 31-ig beüzemelik az új műszaki paraméterekkel bíró kasszát - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán.

A tárca közleményében emlékeztetett: a beszerzést gépenként 50 ezer forinttal támogatja az állam.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) segít, hogy az érintettek megkaphassák a támogatást. Több mint 10 ezer vállalkozást személyesen vagy telefonon kerestek meg az adóhivatal munkatársai, illetve az érintetteket az ügyfélkapun keresztül is tájékoztatták a teendőkről - közölte az NGM.

A gyakorlati tudnivalókat tartalmazó levelet mindazok megkapták, akik bejelentett tevékenységük alapján január 1-jétől pénztárgéphasználatra kötelesek. Ugyanakkor nem a bejelentett, hanem a ténylegesen végzett tevékenységi kör dönti el, hogy a vállalkozásnak kell-e online kasszát használnia - hangsúlyozták a közleményben.

A minisztérium ismertette, a támogatáshoz egyszerű módon lehet hozzájutni, csak egy nyomtatványt kell benyújtani. Az adóhivatal öt napon belül visszaküldi az üzembehelyezési kódot, illetve azt, hogy a vállalkozó jogosult a támogatásra. A NAV levelét a kassza megvásárlásakor kell bemutatni. Az eladó a levélben szereplő kóddal azonnal üzembe helyezi a pénztárgépet, és levonja az 50 ezer forintot a vételárból.

A NAV honlapján a témához kapcsolódó minden információ megtalálható, egyebek mellett a támogatott pénztárgéptípusok listája, és innen letölthető a nyomtatvány is.

A támogatás a 2017. január elsejétől kötelezetteknek jár, a gépjármű-javítási, karbantartási tevékenységet; a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet; a motorkerékpár, alkatrész kereskedelmét, javítását; a plasztikai sebészeti tevékenységet; a diszkó, táncterem működtetését; a textil, szőrme mosását, tisztítását, vegytisztítását, vasalását végzőknek, illetve a masszőröknek, fogyasztó- és karcsúsítószalonoknak, fitnesz-, testépítő kluboknak, valamint a taxisoknak és a pénzváltóknak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában