Helyi közélet

2016.11.24. 12:27

„Rakamaznak ártanak a botránykeltők, nem nekem”

Rakamaz - Úgy adta át utódjának a hivatalt, hogy a kasszában volt a befejezésre szánt összeg – állítja Rakamaz előző polgármestere. Interjú Farkas Ernővel.

Rakamaz - Úgy adta át utódjának a hivatalt, hogy a kasszában volt a befejezésre szánt összeg – állítja Rakamaz előző polgármestere. Interjú Farkas Ernővel. „Nagyon meg fogja bánni Rakamaz önkormányzata, ha szórakozik az európai uniós forrásokkal. Párthovatartozástól függetlenül, el kell számolni a pénzzel – nyilatkozta nemrégiben Lázár János kancelláriaminiszter a rakamazi vízi tanösvény kialakításáról. A településen 600 millió forintot költöttek két látogatóközpont és egy csatorna kiépítésére, mégsem lehet használni. További 140 milliót kértek, és pályáznak újabb 230 millió forintra a folytatáshoz. A jelenlegi polgármester, Bodnár László fideszes elődjére, Farkas Ernőre mutogat, ő viszont azt állítja, mindent rendben csináltak, politikai lejáratás indult ellene.

Máig cikkezik a sajtó a Teknősbéka Ház projekt furcsa, korrupciógyanús körülményeiről.

Farkas Ernő: A médiafelhajtás és a botránykeltés sajnos sokat árt Rakamaz megítélésének, jövőbeni turizmusának. Nem én vagyok már a polgármester, márpedig a mindenkori városvezetésnek kell megoldani a felmerülő problémákat. Így tettem én is, amikor az elődömtől átvettem a hivatalt. Csak ugye, visszamutogatni mindig egyszerűbb, mint megoldást találni…

Miért kellett egy befejezett projektre még 140 milliót költeni?

Farkas Ernő: Ez az, amit én sem tudok. Úgy adtam át az utódomnak a hivatalt, hogy a kasszában ott volt a befejezésre szánt 37 millió forint. Akkoriban ennyiért vállalták volna. Erre a feladatra költött állítólag az új városvezetés 140 milliót, ami azért érdekes, mert a konkrét munkálatok ára tudomásom szerint ennek a kétharmadába került. Mire mehetett el a többi pénz? Akik engem akarnak korrupciógyanúba keverni a projekt kapcsán, nagyot tévednek, és biztos vagyok benne, hogy ezt a magyar igazságszolgáltatás is ki fogja mondani. Tiszta a lelkiismeretem, eddig is álltam és ezután is állok minden vizsgálat elé. A jelenlegi önkormányzat kísérletet sem tett arra, hogy megoldást találjon, csak a médián keresztül zsarolja a kormányt, a sajtónak pedig konc, sztori kell. Bízom benne, hogy – ahogy Lázár miniszter úr is mondta – alaposan ki fogják vizsgálni az ügyet.

Nem tart attól, hogy esetleg mégis ön kerül majd bajba?

Farkas Ernő: Egy cseppet sem. Lehet, hogy a projekt folyamán követtünk el apróbb hibákat, hiszen senki sem tökéletes, és maradéktalanul megbíztam a hivatal embereiben is. Műszaki kérdésekben minden egyeztetést nélkülem intéztek, hiszen én nem értek ehhez a szakterülethez, de most is úgy vélem, hogy a döntések végrehajtása és az adminisztráció a hivatal feladata. Az illetékesek pedig rendsze­resen tájékoztattak engem az átadás-átvétel folyamatáról, a hibák kezeléséről, a ha­táridő-kitűzésről, ütemezésről stb. Ezek alapján döntöttem minden esetben. Úgy gondolom, hogy minden önkormányzat vezetője így tesz.

Akkor a jelenlegi városvezetés miért köti az ebet a karóhoz?

Farkas Ernő: A mostani városvezetés azért ül most ott, mert a projekt nem valósult meg a polgármesterségem alatt. Ha kész lenne a Teknősbéka Ház és működne a vízi tanösvény is, akkor elfogyna a politikai muníciójuk. Már jó ideje nem vagyok polgármester, ennek ellenére még mindig engem támadnak, ami nagyfokú politikai rövidlátásra utal. Ideje lenne, hogy a jelenlegi vezetés ráeszméljen végre arra, hogy már nem ellenzékben vannak, és a botránypolitizálás elsősorban nem nekem, hanem Rakamaznak árt, a lejárató kampányuknak leginkább a város látja kárát.


Rakamaz - Több mint 230 millió forint kellene még a rakamazi önkormányzat szerint ahhoz, hogy befejezhessék a város határában álló tanösvényt és látogatóközpontot. A beruházásra az előző, Fideszes városvezetés több mint félmilliárd forintos uniós támogatást kapott - adta hírül az RTL Klub.


Rakamaz – Életveszélyes és üres a teknős-ház, amelynek megépítésére pár éve, az előző városvezetés idején még százmilliókat költöttek Rakamazon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában