Helyi közélet

2016.11.18. 13:46

Semmiféle törvénymódosítás, kampány vagy áremelés nem állhat a cigi útjába

Nyíregyháza - Régebben dohányzó és nemdohányzó kollégák egy irodában dolgoztak, s ez rengeteg konfliktust eredményezett.

Nyíregyháza - Régebben dohányzó és nemdohányzó kollégák egy irodában dolgoztak, s ez rengeteg konfliktust eredményezett. A dohányosok kiközösítve érezték magukat, a nemdohányzók pedig kénytelenek voltak elviselni a cigarettafüstöt, a passzív dohányzást, amely szintén káros az egészségre. Ez a helyzet 2012 januárjában szűnt meg, ettől az időponttól törvény tiltja a dohányzást zárt térben és a munkahelyeken.

„Vágni lehetett” a füstöt

A dohányfüstmentes környezet megteremtése érdekében a dohányosok kiszorultak az éttermekből, iskolákból, egészségügyi intézményekből és a munkahelyekről. A rendelkezés értelmében általában az irodaházak előtt alakítottak ki számukra kisebb területeket, ahol rágyújthattak.

Körképünkben – november 17-én, a füstmentes nap apropóján – annak jártunk utána, milyen hatással volt a vendéglátó- és szórakozóhelyek forgalmára a „füsttilalom”. Betértünk néhány nemzeti dohányboltba is, ahol azt tudakoltuk: van-e okuk füstölögni a trafikosoknak a dohányzásellenes, leszoktató kampányok elrettentő hatása miatt.

– Bár magam is cigarettázom, úgy vélem, az étkezésnek megvan a maga kultúrája, ezért az éttermekben nincs helye a dohányzásnak. Jól tették a jogalkotók, hogy a presszókban, kocsmákban is kötelező tilalmat vezettek be, korábban „vágni lehetett” a füstöt, ami távol tartotta a nikotinszenvedélytől mentes vendégeket.

– A vendéglátóhelyek szerintem nem veszítettek, hanem nyertek a nemdohányzók védelmében hozott szigorításokkal. A vendégeink megértették és elfogadták változást, azóta odakint gyújtanak rá egy-egy lakoma után, vagy jó időben a szabadtéri asztaloknál isznak-esznek – mondta el érdeklődésünkre Pastrovics Zoltán, a nyíregyházi Nyíri Fészek étterem vezetője.

– Bár a kezdet kezdetén, tíz éve még megengedőbb volt a szabályozás, mi már akkor füsttilalmat hirdettünk. Erre csak ráerősített a jogszabályi szigor, amivel – nemdohányzó ember lévén – maximálisan egyetértek – mesélte a nagyecsedi Lápi Kisvendéglő és Ételbár tulajdonosa, Alexa István, majd hozzátette: volt, hogy előkerült egy-egy elektromos cigaretta a vendégasztaloknál, de gazdáik úgy döntöttek, inkább ők is odakint „gyújtanak rá”.

Nem csappant a kereslet

A Nyíregyháza belvárosában felkeresett trafikok üzemeltetői valamennyien úgy nyilatkoztak: sem a törvénymódosítások, sem az áremelések, sem a leszokást hirdető-segítő kampányok, de még a cigarettásdobozokon lévő, elrettentő fotók és feliratok sem voltak negatív hatással a forgalmukra. A termékkínálatukhoz hasonlóan a vásárlói körük is inkább bővülni látszik.

– Aki dohányozni akar, eddig is és ezután is betér majd valamelyik „nikotinpatikába”. A forgalmunkra, őszintén szólva, nem a szigorítások vagy az egészségügy kockázatokra figyelmeztető üzenetek mérnek jelentős csapást, hanem az illegális cigibiznisz, az Ukrajnából átcsempészett, tagadhatatlanul olcsó(bb) füstölnivalók – ismerte el Bakosi Benjámin, az egyik nemzeti dohánybolt tulajdonosa.

Aki eddig nem gyújtott rá, lehetőleg ezután se tegye!

– Fontos lenne elérni, hogy a felnövekvő korosztályok, akik még soha nem gyújtottak rá, ezután se tegyék – fejtette ki a véleményét dr. Kerényi Ildikó, a Megyei és Városi Tüdőgondozó vezetője.

– A jogi szabályozás mellett az Unió nagy figyelmet fordít a prevencióra, Magyarországon is mindenképpen lépni kell az ügyben. Volt olyan pályázat, ami kimondottan leszokásra motivált, ma a tüdőgondozók is sokat tesznek a füstmentesebb mindennapokért. Működik egy központi információs telefonvonal, amin keresztül segítséget tudunk nyújtani. Ez ugyan csak pszichés támogatást jelent az elhatározás mellé, de aki segítségre szorul, így is utat tud találni hozzánk.

– A gimnazisták közül egyre többen látják be, hogy az egészségmegőrzés és a megelőzés fontos, ők a kampányokra is jobban odafigyelnek, s az edzőtermeket választják a cigi helyett. Anyaként is tapasztalom, hogy manapság már az általános iskolák felső tagozatosai körében is egyre többen dohányoznak. Sajnos gyakran a televízió, az internet is erre bátorítja őket. Ez jelenti most a legnagyobb kihívást – figyelmeztetett dr. Kerényi Ildikó.

KM-PI, MJ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában