Helyi közélet

2016.11.11. 16:41

Tagokat toboroz a társaság

Nyíregyháza - Sok értékes kulturális programot szeretne megvalósítani az új elnök.

Nyíregyháza - Sok értékes kulturális programot szeretne megvalósítani az új elnök.

Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, a Cantemus Kórusintézmény igazgatója lett a közelmúltban a Magyar Kodály Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tagcsoportjának az elnöke. Arról faggattuk a megyei szervezet új vezetőjét, milyen értékeket visz tovább örökségként, s hogyan szeretné népszerűbbé tenni a civil közösség munkáját.

Felelősségteljes tisztség

– Ez egy nagyon megtisztelő és nagy felelősséggel járó felkérés volt. Bár sokáig tiltakoztam, hogy a végsőkig le vagyok terhelve, hiszen tanítok a Kodály-iskolában, a Debreceni Egyetemen, ott a két kórus, a Magyar Művészeti Akadémia. Végül az az érv döntött, ha valaki nagyon is elkötelezett Kodály iránt, akkor az én vagyok. Eddig is Kodály Zoltán útmutatásai alapján dolgoztam, a szellemiségét elnökként még nagyobb körben tudom népszerűsíteni. Felelősségteljes ez a tisztség, hiszen Tarcai Zoli bácsi és Joób Árpád után azért nem olyan egyszerű ezt folytatni. Zoli bácsinak olyan vonzereje volt, hogy itt az ország legnagyobb Kodály Társaságát hívta életre 1988-ban, s igen intenzív életet élt ez a tagcsoport. Ez a társaság él, ennek a társaságnak vannak elképzelései, ez a társaság kulturálisan elkötelezett, így a felelősség nagy – mondta Szabó Dénes.

– Amit eddig csináltunk, azt minimum folytatni kell, a terveink között azonban az szerepel, hogy ebből a megyei tagcsoportból egy még jelentősebbet hozzunk létre. Egy létszámában jelentősen megnövekedett Kodály Társaság a cél, véleményem szerint akár ezer főre is duzzadhat a létszáma. S ha ez a társaság megérti az én elszántságomat, akkor a megyében olyan kulturális lehetőségeket tudunk teremteni, amiket szerintem az ország csak irigyelhet.

Kossuth-díjas művészek

– Rögtön az első ilyen rendezvényünk Kelemen Barnabás és Kokas Katalin koncertje. Első hívó szavamra igent mondtak, november 23-án adnak hangversenyt Nyíregyházán. Délután a Kodály-iskola családi bérlete keretében szórakoztatják a diákokat a két virtuóz gyermekükkel, Gáspárral és Hannával, 18.30-tól pedig a Kodály Társaság tagtoborzó rendezvényeként adnak koncertet régi és új tagjainknak. Büszkék lehetünk arra: Nyíregyházának olyan vonzása van, hogy ezek a Kossuth-díjas művészek minden további nélkül eljönnek hozzánk. Hasonló koncertekkel szeretném a megyei tagcsoport működését tovább fényesíteni, nem felejtve természetesen a Kodály Társaság legfőbb szempontját, hogy Kodály életművét gondozzuk és ápoljuk.


Nyitottak mindenki felé

A tagcsoport létszámának bővítésekor kikre kell gondolnunk: ének-zene szakos tanárokra, zenészekre, vagy olyan hétköznapi emberekre, akik szeretik a komoly zenét?

– A Kodály Társaságnak bárki tagja lehet. Aki zenével foglalkozik, aki zenét tanít akár zeneiskolában, akár általános iskolában, annak Kodály országában muszáj egy ilyen társasághoz tartoznia, hiszen onnan még saját munkáját segítő élményeket is szerezhet. Nyitottak vagyunk bárki irányába, a mostani Kodály Társaságban is sok lelkes nyíregyházi polgár van. Mindenkinek szeretnénk kulturális élményt, szellemi ápolást nyújtani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában