Helyi közélet

2016.11.16. 11:12

Tehetséges fiatalokat is elindított a pályán

Nyíregyháza - Új sorozattal kedveskedik a művészetbarátoknak Nyíregyházán a városi galéria.

Nyíregyháza - Új sorozattal kedveskedik a művészetbarátoknak Nyíregyházán a városi galéria. Németh Erika szobrászművész, aki szeptember 12-étől a Nyíregyházi Városi Galéria és Pál Gyula Terem művészeti vezetője, elindította ugyanis A hónap művésze elnevezésű sorozatot. Ebben a sorozatban egy-egy kiemelkedő helyi, vagy a megyéhez kötődő képzőművész munkáját az intézmény bejáratánál állítják ki, így az utcáról is látható. A kiállított egy vagy két alkotás mellett az érdeklődők egy katalógust és életrajzot is találhatnak.

Az első alkotó, akit bemutatnak a hónap művészeként, Z. Erdei Anna grafikusművész.

Z. Erdei Anna 1945. március 13-án született Szatmárnémetiben. Tanulmányait a marosvásárhelyi Művészeti Középiskolában kezdte Barabás István, Piskolti Gábor és Nagy Pál tanítványaként. 1963-tól a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Akadémián folytatta tanulmányait, a mestere Feszt László és Andrássy Zoltán volt. A diplomáját 1969-ben vehette át grafika szakon.

Az egyetemi tanulmányai után Marosvásárhelyen élt, ahol a Tanítóképzőben, majd a Bolyai Farkas Líceumban rajzot és művészettörténetet tanított. Metszeteivel rendszeresen szerepelt a megyei tárlatokon és az országos grafikai kiállításokon.

1990 óta él Nyíregyházán, ahol 2009-ig a Művészeti Szakközépiskola tanára volt. Rajzot, képgrafikát és tervezőgrafikát tanított, több tehetséges fiatalt indítva el a művészi pályán. Tagja a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége Képgrafika Szakosztályának, a Magyar Grafikusművészek Szövetségének, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában