Helyi közélet

2016.11.12. 14:43

Tévedésből lett örök szerelem

Nyíregyháza - Traumaként élte meg, de ma már nem bánja, hogy így alakult, sőt!

Nyíregyháza - Traumaként élte meg, de ma már nem bánja, hogy így alakult, sőt!

Dr. Kovács Mihályné egy tévedés következtében került a vendéglátásba, és amit annak idején hatalmas csalódásként élt meg, arról ma már azt mondja: jobban nem is alakulhatott volna a pályája. – Kitűnő tanuló voltam, és a közgazdasági technikumban szerettem volna továbbtanulni, de egy adminisztrációs hiba miatt ez nem sikerült, így vendéglátóipari eladónak vettek fel. Ekkor kezdődött el a nagy szerelem, ami a mai napig tart.

Díjak és kihívások

– Gyakorlatra az Anna eszpresszóba járt, majd a város legelső I. osztályú kávészalonjában, az Omniában dolgozott, később üzletvezető helyettesként tért vissza az Annába. Két év múlva szaktanárnak hívták a nyíregyházi kereskedelmi és vendéglátóipari középiskolájába, amely Sipkay Barna nevét vette fel.

Empátia nélkül a vendéglátást nem lehet jól csinálni!

Dr. Kovács Mihályné

Volt a tanműhelyek vezetője, gyakorlati oktatásvezető, szakoktató: 2007-es nyugdíjazásáig több mint harminc éven át oktatta a fiatalokat – a tanítás ma is a mindennapjai része, a Bessenyei György Szakgimnázium diákjainak adja át tapasztalatait. Mindig is úgy gondolta, hogy a szakma ismerete önmagában kevés ahhoz, hogy fiatalokkal foglalkozzon, ezért folyamatosan képezte magát. Tanult pénzügyet, előbb a kereskedelmi és vendéglátóipari főiskolán, majd a József Attila Tudományegyetemen szerzett diplomát. – Pályapszichológiával sokat foglalkoztam, és kamatoztattam is, a vendéglátást ugyanis nem lehet jól csinálni empátia nélkül – vallja. Tudja, hogy a vendéglátás nap mint nap változik, ezért haladt a korral, hiánypótló műveket írt és új területeket fedezett fel. Kitanulta a koktélkészítés tudományát, és azt szeretné, ha elterjednének a gyümölcs- és zöldségkoktélok, amelyek aperitifként tökéletesek – ennek érdekében bemutatókat tart, és ahol csak lehet, népszerűsíti a céklából, brokkoliból, zellerből készült frissítőket. Szívesen kísérletezik: most például a gyümölcsök és húsok ízletes párosításán dolgozik, de a hagyományokról sem feledkezik meg, a családjának például szívesen főz töltött káposztát.

Mindig is szerette a kihívásokat, és az elmúlt évtizedek alatt volt is része bennük.

– Rengeteg fontos, nagyszabású megyei, városi gasztronómiai rendezvényt szerveztünk, de komoly feladat volt a nyíregyházi versenyzők felkészítése a baseli világbajnokságra is – mondja.

Számos díjat kapott, felsorolni is nehéz lenne őket, amire a legbüszkébb, az a Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Schnitta-díja, a Margócsy Emil-díj és a Gasztronómia Követe cím. – Amikor ez utóbbit megkaptam, azt gondoltam, az lesz a legmagasabb szakmai elismerés, amit átvehetek, de szerencsére tévedtem. Az Életmű-díj boldogsággal és büszkeséggel tölt el, felemelő érzés volt, hogy a kollégáim között nyújtották át nekem.

- KM-SZA -


Oktat, zsűrizik, vizsgáztat

Bár nyugdíjas, nem tud elszakadni a hivatásától. Zsűrizik, vizsgáztat, a pincér és a vendéglős mesterképzésen oktat és elnöki feladatokat lát el. Otthonosan mozog a vendégvárás művészetében, díjat nyert a pedagógus személyiségnevelő hatásáról kiírt pályázaton, számos szakmai anyagot gondozott. Sokat tesz azért, hogy az országosan kidolgozott legújabb hazai és nemzetközi trendeket oktató filmeket megismerjék a megye vendéglátós szakemberei is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában