Helyi közélet

2016.11.08. 17:37

Új ízekkel is ismerkednek a tiszadadai óvodában

Tiszadada - Az egészségesebb táplálkozás alapismereteit is elsajátíthatták a tiszadadai Nyitnikék óvoda kicsinyei azon az egészségnapon, amelyet a gyermekintézmény rendezett a napokban.

Tiszadada - Az egészségesebb táplálkozás alapismereteit is elsajátíthatták a tiszadadai Nyitnikék óvoda kicsinyei azon az egészségnapon, amelyet a gyermekintézmény rendezett a napokban.

Saját termesztésű batáta

– Zöldségek, gyümölcsök, tej- és tejtermékek, kenyérfélék és pékáruk kerültek a gyerekek asztalára, valamint egy igazi különlegességgel, a batátával, az édesburgonyával is megismerkedhettek az óvodások, hiszen a helyi önkormányzat idei próbálkozását siker koronázta, így az idén már saját termesztésű édesburgonya kerülhet az étkezők tányérjába – mondta el érdeklődésünkre Tarnai László élelmezési menedzser.

– Az óvodások természetesen meg is kóstolhatták a különböző termékeket, az önkormányzati konyha dolgozói készítették elő fogyasztásra az ételeket, de minden termékből több egész darabot is kaptak a résztvevők, így a gyakorlatban is megtapasztalhatták az állagukat, színűket és természetesen ízüket. A tiszadadai óvodások a menzarendelet megalkotása óta napi rendszerességgel kapnak nyers gyümölcs- és zöldségféléket, sótlan olajos magvakat.

Valami nincs rendben

– A rendeletalkotók belátták, hogy a szabályozás igen szigorú volt a só felhasználásával kapcsolatban, ezért a közeljövőben enyhítenek az előírásokon. Ugyanakkor azt is el kell ismernünk, hogy a szakmán belül ezzel foglalkozó élelmezésvezető kollégák egy kicsit túllőttek a célon. A rendelet ugyanis mozgásteret biztosított a só mennyiségének biztosításában, és erre még további két év áll a szakma rendelkezésére, hogy folyamatosan csökkentse a bevitt só mennyiségét – magyarázta a szakember.

– A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a legtöbb konyhán a sózás és fűszerezés előtt már kiszedték az óvodai ebéd mennyiséget, így az elkülönített sótlan étel került a gyerekek tányérjaiba. A kezdeti szülői panaszokat is figyelembe véve döntöttünk a só fokozatos csökkentése mellett, hiszen mi is érzékeltük, hogy valami nincs rendben, holott ez a korosztály az, ahol leginkább érdemes elkezdeni a rendelet alkotta gasztronómiai elképzeléseket. Elsősorban új ételek bevezetésével és zöld fűszerek alkalmazásával mára eljutottunk odáig, hogy napjainkra a gyermekek megszokták a más ízeket – árulta el a jelenlegi közétkeztetési folyamatokat az élelmezési menedzser.

KM


Sütő-pároló berendezés

– Rengeteget segít a munkánkban és természetesen a főzési technológiában a nemrégiben kétmillió forintért megvásárolt sütő-pároló berendezés. Az így elkészült ételek lényegesen jobbak állagukban, színükben, és kevesebb étolajat kell a készítésüknél felhasználnunk. A magas vételi ár reményeink szerint így fog megtérülni a hétköznapokban. A munkánk még ezzel nem ért véget, hiszen a rendelet több évre előre meghatározta azokat az irányelveket, melyeket be kell tartanunk. Az ellenőrző hatóságok is rajtunk tartják a szemüket, érezhetően megnőtt az ellenőrzések száma – tette hozzá Tarnai László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában