Helyi közélet

2016.11.28. 10:35

Változnak a temetkezési szokások - egyre többen viszik haza a hamvakat tartalmazó urnát

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A rohanó világhoz igazodó modern életforma nemcsak az emberek mindennapjaira hat ki, hanem a temetkezési és megemlékezési szokásokra is.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A rohanó világhoz igazodó modern életforma nemcsak az emberek mindennapjaira hat ki, hanem a temetkezési és megemlékezési szokásokra is.

- A cégünk fenntartásában lévő kisebb, vidéki sírkertekben is megfigyelhető egyfajta elmozdulás az urnás temetések irányába. Ott azonban még jobban él a hagyomány tisztelete, érzelmileg fontos, hogy a hozzátartozók ki tudjanak menni a sírhoz, és ott emlékezhessenek, de a kis közösségekben a vallási okok is komoly szerepet játszanak abban, hogy a konzervatívabb búcsúztatást választják – említette a vidéki tapasztalatokról Róka Zsolt, a megyei temetkezési kft. ügyvezetője, majd megjegyezte: vidéken 100-ból 76 még mindig koporsós temetés.

A búcsúzóktól elzárni nem lehet

A kemecsei Takács-Plusz Ker Kft. egyik ügyvezetője, Takács Zsuzsa is megerősítette, hogy az elmúlt öt év alatt megváltoztak a temetkezési szokások. A cég mintegy 20-25 környező településen végez szolgáltatást.

– Az általunk ellátott körzetben is az urnás temetések javára billen a mérleg nyelve, ez ugyanis jelentős költségmegtakarítást tesz lehetővé. Debrecenen kívül, Szerencs alatt, Újharangodon is van hamvasztó, s az ügyfeleknek mindkét hely nagyjából egyforma távolságra van. A szállítási költség ugyan nem kevés, de így is jobban megéri, mint egy koporsós temetés. Egyre több szabolcsi kistelepülésen építenek urnafalat, mert felismerték ennek a fontosságát, a földön kialakított betonozott urnahelyekből, parcellákból pedig még ennél is több van.

A törvény nem tiltja azt sem, hogy az urnát hazavigyék, viszont egy okiratban pontosan meg kell jelölni, hol helyezik el, mert minden hozzátartozó számára megközelíthetővé kell tenni. Elzárni nem lehet a búcsúzni vágyóktól.

– Az árakról annyit, hogy vidéken egy urnás temetés kompletten 70-80 ezer forintba kerül, a megyeszékhelyen drágább. De itt is vannak fokozatok, mert van olcsó műanyag urna és Zsolnai-porcelánból készült, aminek az ára a 100 ezer forinthoz közelít. Ugyanígy egy laminált szociális koporsó 57 ezerbe kerül, a tölgyből vagy bükkből készült a 100 ezer forintot is meghaladja. Érdekes, hogy a katolikusok jobban ragaszkodnak a hagyományos koporsós temetéshez. Mint ahogy részben korosztályfüggő is a dolog, mert mintha a fiatalabbak körében gyakoribb lenne az urna választása. Persze nincs semmi kőbe vésve – tájékoztatott Takács Zsuzsa.

Évekig nem is hallottak róla

Huszonkét éve foglalkozik temetkezésekkel Csengerben és a környező településeken id. Jáger Sándor és a felesége.

– Amikor 1994-ben elkezdtük a vállalkozást, évekig nem is hallottunk a hamvasztásos temetésről, aztán az idő múlásával egyre többször és többen kérték. Napjainkban az összes temetésünk 30-40 százalékát a hamvasztásos temetések jelentik – mondta el érdeklődésünkre id. Jáger Sándorné. – Leginkább a katolikusok tartanak tőle, ők ragaszkodnak a koporsós temetéshez. Nagyon sokan azért választják az urnás búcsúztatást, mert elnéptelenednek a falvak, a fiatalok elköltöznek messzire, s így attól félnek, nem lesz senki sem, aki a sírt gondozná. Ha a két temetési mód költségeit nézzük, nincsen nagy különbség, a hamvasztásos módszer mindössze 10-15 százalékkal olcsóbb. Az alapszolgáltatás, vagyis az urna falba helyezése 10 ezer forint, a koporsó földbe helyezése 15 ezer forint. A hamvasztásos temetésnél a legtöbb költséget az jelenti, hogy az elhunyt személyt Debrecenbe kell szállítani, a hamvakat pedig vissza kell hozni. Úgy látom, az, hogy ki kér hamvasztásos, illetve ki koporsós temetést, nincs sem életkorhoz, sem anyagi helyzethez kötve.

KM


Pontos nyilvántartást kell vezetni

Kisvárdán és Záhonyban, illetve a térségben 23 éve végzi munkáját a Hosszú Gyula Temetkezési Bt., amelynek az ügyvezető igazgatóját, Hosszú Dánielt kérdeztük a tapasztalatairól.

– Régebben 80 százalékot jelentett a koporsós, 20 százalékot az urnás temetések száma, az utóbbi években azonban kiegyenlítődtek az arányok, 50-50 százalék körül mozog a két temetkezési módszer – magyarázta a szakember. – A köztudatban az él, hogy olcsóbb a hamvasztásos temetkezés, de nagyjából közel hasonló árban vannak. A holttestet Debrecenbe szállítjuk, sürgős hamvasztás igénylésekor akár egy nap alatt kiadják a hamvakat. A gyászolók most még hazavihetik szeretteik hamvait, hiszen emberileg érthető, hogy egy idős néni a férje hamvait otthon szeretné tartani, hogy együtt temessék el őket. Pontos nyilvántartást kell vezetnünk arról, hogy kik és hol, melyik lakásban őrzik az urnát. Ugyanakkor van egy törvényi előterjesztés, amelynek a lényege, hogy 90 napon belül el kell temetni a földi maradványt. Szerintem ez így helyes, hiszen a hamvaknak a temetőben van a helyük – tette hozzá Hosszú Dániel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában