Helyi közélet

2016.11.10. 14:10

Világszínvonalú gépek a naményi gyárban

Vásárosnamény - Átadták a Swiss Krono Group 30 milliárd forintos beruházással felépített új faipari üzemét.

Vásárosnamény - Átadták a Swiss Krono Group 30 milliárd forintos beruházással felépített új faipari üzemét.

Kilenc hónapnyi megfeszített munka kellett ahhoz, hogy Vásárosnaményban, az egykori Interspan Kft. telephelyén a Swiss Krono Group felépítse és a próbaüzemmel nyáron elindítsa az OSB bright lemezek gyártását. A beruházás ideje alatt időnként egyszerre 1400 munkás dolgozott a legzordabb időjárási körülmények között is azon, hogy elkezdődhessen a kiváló minőségű termékek gyártása.

Félévszázados jubileum

A gyár ünnepélyes átadását szerdán tartották Bereg fővárosában, ahol dr. Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, az egykori faforgácslapgyár területén megvalósított fejlesztéshez, melyet a magyar kormány kiemelt beruházássá nyilvánított, több milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást kapott a társaság magyarországi vállalata.

– A faipari termékek gyártásával félévszázada foglalkozó svájci cég újra bizalmat szavazott Magyarországnak, a városnak és az itt élő embereknek, amikor Vásárosnaményban fejlesztésbe kezdett és 30 milliárd forintos beruházással a 2010 végén bezárt Interspan Kft. telehelyén új gyárat épített – fogalmazott a miniszter-helyettes.

– Hat évvel ezelőtt itt valami véget ért, majd 2014 végén felcsillant egy reménysugár. Örökre bevéstük az emlékezetünkbe 2015. február 19-ét, amikor letettük az új gyár alapkövét – idézte fel a múltat Filep Sándor. Vásárosnamény polgármestere különlegesnek nevezte, hogy a Swiss Krono Group ebben az évben ünnepli megalakulásának 50. évfordulóját, így a gyáravatással teljes az jubileum. A városvezető kiemelte, az itt dolgozó több mint 100 embernek – 70 százalékuk korábban az Interspan munkatársa volt – , és családjaiknak jelent biztos megélhetést a termelés beindítása.

– Újra rásütött a nap a városunkra – mondta a város első embere, és megemlítette, a gyár újraindítása komoly adóbevételt jelent majd Vásárosnamény költségvetésébe. Kitért arra is, a cégcsoport mindig mecénása volt a helyi kulturális és sportéletnek, ami folytatódik, hiszen Ines Kaindl-Benes, a Swiss Krono Group igazgatótanácsának elnöke egy hatmillió forintos csekket adott át a polgármesternek; a pénzt a sportcsarnok korszerűsítésére fordítják.

Modern, környezetbarát

Ines Kaindl-Benes arról beszélt, az új gyár az 1988-ban alapított egykori Interspan Faipari Kft. telephelyén létesült, s az újraindítása nagy jelentőséggel bír édesapja számára, aki családi vállalkozásként indította el a cégét, mely mára a világ egyik legnagyobb faipari alapanyaggyártójává fejlődött, és a térségnek is. A kompromisszumok nélküli minőség és a környezet védelme áll a vállalati tevékenység központjában. A cégcsoport hosszú távra kialakított gazdaságos hozzáállásának köszönhetően modern, környezetbarát termékeket gyárt megújuló fa nyersanyagból.

KM-BM


Mindent hasznosítanak

– A Swiss Krono Magyarország Kft. évente 300 ezer köbméternyi OSB-lapot fog gyártani – tudtuk meg Seregi Barnabás ügyvezető igazgatótól. – Ezzel a cégcsoport össztermelési mennyisége az eddigi körülbelül 1,5 millió köbméterről egyötödével bővül.

Főként az építőiparban felhasznált OSB-lapokat elsősorban itthon és a környező országok piacain értékesítik. Kiderült az is, a gyárban minden nyersanyagot hasznosítanak, a vásárosnaményi telephelyen gyakorlatilag nem lesz termelési hulladék, hiszen például a csiszolóport vagy a feldarabolásból származó forgácsokat egy speciális biomassza-erőműben elektromos energiává alakítják át.


Vásárosnamény - Átadták a svájci Swiss Krono Group mintegy 30 milliárd forintos beruházással felépített, OSB-lapokat gyártó új faipari üzemét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban szerdán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában