Helyi közélet

2016.12.19. 09:45

1956 a Szemlében

Nyíregyháza - Az 1956-os forradalom 60. évfordulója jegyében szerkesztették a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle idei 4. számát.

Nyíregyháza - Az 1956-os forradalom 60. évfordulója jegyében szerkesztették a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle idei 4. számát.

A megyei önkormányzat folyóirata közli Ratkó József „Forradalmi napló”-ját, amely a költő legkedvesebb tiszadobi tanára, Kelemen Lajosné hagyatékából a közelmúltban kerül napvilágra. Takács Tibor az 1956. október 26-i nyíregyházi tömegtüntetésen készült fényképfelvételek között válogatott. Galambos Sándor a forradalom olyan helyi vezetőinek életútját ismerteti, akiket távollétükben vagy tiltakozásuk ellenére választottak meg nemzeti bizottság vagy munkástanács élére. Később a bíróságok szinte mindegyikőjüket több évi börtönnel büntette. Lupkovics György ügyvéd – akinek nagyapját halálra ítélték a forradalom idején tanúsított magatartásáért, bár később 15 év börtönre mérsékelték büntetését – az 56 utáni megtorlás eseményeit, túlkapásait, visszaéléseit jogi szempontból dolgozta fel a korabeli iratok alapján.

Két személyes visszaemlékezés: Lénárt Béla a nyíregyházi börtön zárkájában a folyosó zajának morzsáiból próbálta összerakni a történteket: a forradalom két nyíregyházi mártírját vitték kivégzésre. A 60. évforduló előtt a levéltárban fellelhető hivatalos iratokban foglaltakkal vetette egybe személyes tapasztalatait. Molnár István a záhonyi tüzérlaktanyában szolgált sorkatonaként, s túlélője annak az orvtámadásnak, amelynek során a szovjet tankok szétlőtték a laktanyát, miközben annak parancsnoka az állomás épületében szovjet tisztekkel tárgyalt. Végül egy nemzetközi háttér: Peter Ruggenthaler osztrák történész-kutatató azt elemzi, miként viszonyult a Szovjetunió 1956–57-ben az osztrák és a magyar semlegességhez.

A további írások között olvasható többek között Marik Sándor interjúja Bársony István nyíregyházi születésű akadémikus-professzorral, a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézete igazgatójával. Reszler Gábor történész a 130 éve született Bajcsy-Zsilinszky Endre életútját, munkásságát helyezi mai keretbe. Szellemi élmény Kerényi Károly vallástörténész (1897–1973) „Magyarország és Európa” című előadásának szerkesztett változata, amely 1960. január 3-án hangzott el Oslóban, magyar egyetemisták előtt, s amely eddig csupán német és angol nyelven volt olvasható. A Magyar Egyetemisták Szövetsége akkori elnöke, a nyíregyházi Várallyay Gyula jóvoltából került a Szemle szerkesztőihez.

- Marik Sándor -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában