Helyi közélet

2016.12.03. 18:29

A tanulás mindennél többet jelent nekik

<em>Fogyatékosokkal foglalkozni intenzív személyiségfejlesztő tevékenység. Ha az ember elmerül a világukban, rádöbben: bármelyikünk bármelyik pillanatban kerülhet abba a helyzetbe, hogy többé nem tud teljes életet élni. Még sok idővel az esemény után is az jár a fejében: miért? Rosszul viselkedtem? Nem voltam elég jó ember? </em> Demeterné Fekete Marianna írása.

Fogyatékosokkal foglalkozni intenzív személyiségfejlesztő tevékenység. Ha az ember elmerül a világukban, rádöbben: bármelyikünk bármelyik pillanatban kerülhet abba a helyzetbe, hogy többé nem tud teljes életet élni. Még sok idővel az esemény után is az jár a fejében: miért? Rosszul viselkedtem? Nem voltam elég jó ember? Demeterné Fekete Marianna írása.

A család és a társadalom segítségére van szükség ahhoz, hogy fel tudják dolgozni ezt a traumát és alkalmazkodni tudjanak a megváltozott életkörülményekhez. Ha a rehabilitáció jól sikerül, kinyílik előttük egy olyan ajtó, amin előtte nem is kopogtattak. Sportolni kezdenek, és abban sikereket érnek el, vagy arra teszik fel az életüket, hogy szakértőként segítsenek sorstársaikon.

Ha a várva várt jövevényről a születésekor kiderül, hogy nagy valószínűséggel nem tud majd önálló életet élni, a legtöbb szülő az első kétségbeesés után megfogadja: mindent megtesz azért, hogy a gyermeke a lehető legjobb ellátást kapja. Ettől kezdve az egész család életminősége megváltozik. A türelmet és az idegeket felőrli a fogyatékos gyerek kezelésére, a fejlesztésére fordított idő és pénz. Szerencsés esetben saját gépkocsival hordják különórákra. Ebben a korai szakaszban egy jó szakember „csodákat” tud tenni. Rosszabb a helyzet, ha a szülő nem tudja megtartani a munkáját, mert otthon kell maradni a gyerekkel. A fogyatékosság legtöbbször sajnos együtt jár a szegénységgel. Nagy a veszélye a családok széthullásának is, hiszen taposómalomba kerülnek, kevés közös programon tudnak részt venni. A szabadidő hasznos eltöltésében a Rotary klub által megálmodott integrált játszótér egyedülálló kezdeményezés. Szerencsére van néhány végtelenségig elkötelezett gyógypedagógus, akik a legnehezebb körülmények között is megteszik a magukét. A megyénkben nagyon alacsony a szakember-ellátottság – remélem, ezen segíteni fog, ha a Nyíregyházi Egyetemen is lesz gyógypedagógus képzés.

A Nyíregyházi RIDENS Szakiskola a fogyatékos fiatalok szakképzését vállalta fel. A tanulásban akadályozott, látás-, mozgás- és hallássérültek válogathatnak szakmakínálatunkból. A tanulásban akadályozott diákok sokfélék. Vannak, akiket könnyű irodai munkára tanítunk, megismertetve velük az informatikai alapokat is, vannak olyanok, akiket könnyű fizikai munkára, parkgondozónak képzünk, másokat családellátó szakmára oktatunk, hogy képesek legyenek az otthoni és a ház körüli munkák ellátására, és hogy a lehető legkevésbé szoruljanak mások segítségére. A kerékpárszerelő szakma mozgáskoordinációt és kézügyességet igényel – remélhetőleg a kerékpáros-társadalom növekedése munkalehetőséget biztosít nekik. Azt tapasztaljuk, hogy a legtöbben örülnek, ha hasznos munkát végezhetnek, hiszen ezzel nő az esélyük, hogy beilleszkedjenek társadalmunkba. Intézményünk a legmagasabb fokon akadálymentesített: a tolókocsis tanulók nem csak bejönni tudnak az iskolába, de annak valamennyi helyiségét is képesek használni. Arra is fel vagyunk készülve, hogy vész esetén minden emeletről biztonsággal kimenekíthetők legyenek a tolókocsis fiatalok – ez az országban egyedülálló. A szakgimnáziumi képzésünk olyan diákoknak is lehetőséget nyújt a tanulásra és a szakmaszerzésre, akiknek technikai vagy fizikai akadályok miatt nincs más lehetőségük a magántanulói státuszon kívül. Ezen fiataloknak a tanulás és a közösség fejlesztő ereje mindennél többet jelent. Gondoljunk csak bele: miért kellene egy fogyatékos fiatalnak a négy fal között töltenie a mindennapjait? Nagy hátránynak tartom, hogy azok a „védett” munkahelyek, amelyekben ők megtalálnák a helyüket, megszűntek. A fogyatékostársadalomnak szüksége lenne arra, hogy a munkaerőpiac egy szegletét, néhány egyszerű tevékenységet igénylő munkahelyet fenntartsanak nekik, hiszen lelkes és hálás munkaerő válna belőlük.

Szerzőnk a Nyíregyházi RIDENS Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium megbízott intézményvezető-helyettese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában