Helyi közélet

2016.12.11. 18:21

Bugát Pál Emlékérem a 85 éves Dr. Kriveczky Bélának

Kisvárda - A Várday István Városi Könyvtár és a Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete December 9–én péntek délután Kisvárdán a Városháza Dísztermében tartotta meg Tudományos Ülését.

Kisvárda - A Várday István Városi Könyvtár és a Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete December 9–én péntek délután Kisvárdán a Városháza Dísztermében tartotta meg Tudományos Ülését.

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) alapításának 175. évfordulója tiszteletére szervezet program –Kisvárda Város Önkormányzatának támogatásával– gazdag s változatos előadásokat kínált a megjelenteknek. Az ünnepi eseményen részt vett, Dr. Hajnal Béla habilitált főiskolai tanár, és Vizi E. Szilveszter akadémikus, az MTA korábbi és a TIT tiszteletbeli elnöke.

A Béres József TIT Kisvárdai Egyesületének igazgatója Marczinkó István a december 9–én megrendezett tudományos ülésen ismertette az elnökségi ülés jegyzőkönyvi kivonatát. Az elnökség egyhangú döntése alapján terjesztették fel Dr. Kriveczky Béla nyugalmazott főiskolai docenst (aki 1931. december 13–án született, s kedden lesz 85 éves) a Társulat legmagasabb kitüntetésére a „Bugát Pál Emlékérem” kitüntetésre. Ez az elismerés, "A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, a tudományos ismeretterjesztésben kiemelkedő munkát végzettek számára adományozza évenként!" Bugát Pál Emlékérem kitűntetést évente 2–3 főnek adományoznak.

A 85 éves Dr. Kriveczky Béla munkájának elismerése

A kitüntetési javaslat indoklásában a következők olvasható: „1931. december 13–án született Rahón. Középiskolai tanulmányait Kassán kezdte, majd 1944–től a Bessenyei György Gimnáziumban folytatta és itt is érettségizett 1951–ben. Egyetem tanulmányait a Kossuth Lajos Tudomány Egyetemen történelem–művészettörténet–latin szakon végezte. 1955–től a Bessenyei György Gimnáziumban tanít 1973–ig. Közben a Testnevelési Főiskolán röplabda edzői diplomát szerez. Ezt hasznosítva a Bessenyei Gimnáziumban csapatot szervez, mellyel, több alkalommal országos bajnokságot nyernek. A gimnáziumban fotószakkört is vezet, melyet diákjai nagy szeretettel látogatnak. Szünidőben nyári táborok szervezésében is aktívan részt vesz, diákjai több versenyen is első helyezést érnek el. Az 1960–as években közreműködik a kisvárdai vár restaulásában, segítséget nyújt az építőknek. Filmklubot–alapit a gimnáziumban, több dokumentum– és játékfilmet készítenek Maklári István Bélával s a filmező társakkal együtt. 1973–tól a nyíregyházi Tanárképző Főiskola Történelem Tanszékén tanít. 1980–ban doktorál olyan sikerrel, hogy több nemzetközi előadásra is meghívják.

Tanulmányok, s magyarázó történelmi szótár

Több tanulmánya jelent meg Kisvárda múltjának kutatása körében (Kisvárda kereskedelme, Kisvárdai nyomdák). 1982–ben jelenik meg a „Történelmi szakkifejezések magyarázó szótára” című könyve, mely további kiadást is megért. A főiskolán először tanszékvezető helyettes, majd később tanszékvezető. E mellett a Történelem Tanszék könyvtárát is vezeti. Évek óta aktív tagja és rendszeres előadója volt a Jurányi Lajos TIT Egyesületnek, 2008–tól és jelenleg pedig a Béres József TIT Kisvárda Egyesületének elnöke.

Oktatói munka Beregszászon, előadások különböző rendezvényeken

Nyugdíjazása után a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Főiskolára jár ki több éven keresztül előadásokra. E mellett a Bessenyei György Gimnázium levelező szakán is tanított. Alapító tagja a Rákóczi Szövetség Kisvárdai Szervezetének, melynek szintén elnöke. Rendszeres résztvevője és előadója a „Könyvtári Csevegés” elnevezésű TIT szabadakadémiai előadássorozatnak, a városi történelmi vetélkedőknek, a környező települések rendezvényeinek. Napjainkban is igen aktív és elismert polgára városunknak. Mindezek alapján az elnökség nevében a fent megjelölt kitüntetésre javasoljuk.”

Dr. Kriveczky Béla kitüntetését Vizi E. Szilveszter Vizi E. Szilveszter akadémikus, az MTA korábbi és a TIT tiszteletbeli elnöke adta át. Majd Leleszi Tibor Kisvárda polgármestere a város ajándékával köszöntötte a kitüntetettet.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában