Helyi közélet

2016.12.17. 14:20

Érmek, diplomák az olimpiáról

Nyíregyháza - Öt nap alatt csupán tizenkét órát aludtak, de azt mondják, megérte.

Nyíregyháza - Öt nap alatt csupán tizenkét órát aludtak, de azt mondják, megérte.

Az Erfurti kulináris olimpiát megjárt megyei versenyzők a napokban a megyei kereskedelmi és iparkamara szervezésében tartottak élménybeszámolót: fotókkal és videókkal színesítve elevenítették fel a nagyszabású eseményt. A megmérettetésen ötven ország képviseltette magát, 802 egyéni kiállító, 32 nemzeti és 20 juniorválogatott, 20 közétkeztetési csapat, 59 regionális együttes, 85 gyümölcs- és zöldségszobrász mutatkozott be.

Szabó Sándor mestercukrász, a mátészalkai Grillázs Cukrászda tulajdonosa és Bereczki Attila mestercukrász, a fehérgyarmati Bereczki Cukrászat tulajdonosa karamellartisztikában indultak. Egyéni szakács kategóriában Konyári Sándor mesterszakács, királyi szakács, a debreceni Grande Bosco étterem séfje, Cziránku István mesterszakács, a nyíregyházi Anno Étterem séfje és Huszár Tibor ifjú mesterszakács, a Korona Hotel séfje képviselte a megyei színeket. Remekül szerepeltek, hiszen Szabó Sándor aranyéremmel, Huszár Tibor ezüstéremmel, a többiek pedig diplomával térhettek haza.

A világ legjobbjai ellen

Az élménybeszámolók sorát kezdő Cziránku István számokkal foglalta össze az olimpiát: öt nap, 2600 kilométer, 12 óra alvás, 16 finger food, ötvenféle alapanyag, tizennégyféle textúra. – Hónapokon át készültünk, tökéletesítettük az ételeket, azt, hogy milyen legyen az asztal designja, és nem vallottunk szégyent.

Konyári Sándor Salvador Dalít választotta témájának, és nem csak az órákkal, de a színekkel is játszott. – Szerettem volna megmutatni magam, és úgy érzem, ez sikerült is – mondta a mesterszakács, aki hosszú évek tapasztalataival a háta mögött fogalmazta meg véleményét. Szerinte sokkal jobban kell ismerni a technológiákat és az alapanyagokat ahhoz, hogy felvehessük a versenyt a világ legjobbjaival.

Temperált vajhal, marinált lazac, mentás halkocsonya, tintahalchips, sárgarépagél, rákpor, pitypangropogós, fügehab, homoktövis-spagetti, kapros zellertorta csicsókával – csak néhány étel Huszár Tibor menüjéből. A fiatal mesterszakács, akinek ételsorát ezüstéremmel jutalmazta a zsűri, azt mondta, hatalmas élmény volt a világ legkiválóbb szakembereivel összemérnie a tudását. Hozzátette: megtiszteltetésnek tartja, hogy a megyei csapat tagja lehetett.

Tiszavirágzás, virtuális valóság

Bereczki Attila nagy fába vágta a fejszéjét, hiszen egy olyan természeti jelenséget öntött cukorba és próbált megértetni a zsűrivel, ami kizárólag nálunk jellemző: a tiszavirágzást. De nem csak a témaválasztáskor nem volt könnyű dolga: a levelek, a tavirózsák könnyen törtek, így több tábla szivaccsal bélelték ki az autót, hogy az elemek kibírják a szállítást. Azért, hogy a mű érthető legyen, videó mutatta be a ritka jelenséget, menükártya helyett pedig napilapokat láthatott a zsűri: mindegyik címlapja a tiszavirágzást ábrázolta.

Szabó Sándor is nehezen ábrázolható témát választott: a virtuális valóság három és fél hónapon át készült. Ebből tíz napot vett el a cukorszálak készítése és csavarása, de ahogy az aranyérem is igazolja, az ítészek tetszését elnyerte a sok kézimunkával készült alkotás.

– Már a témát megtalálni sem volt egyszerű, de tudtam, hogy mivel ennyire sokan indulnak, csak igazán különleges munkákkal lehet kitűnni. Rengeteget dolgoztam azon, hogy minden tökéletes legyen, és szerencsére ezt értékelték is – mondta.

KM-SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában