Helyi közélet

2016.12.05. 18:30

Gazdasági fordulat Doboson

Nagydobos - A településvezetés azon dolgozik, hogy Nagydobos ne csak anyagilag legyen sikeres.

Nagydobos - A településvezetés azon dolgozik, hogy Nagydobos ne csak anyagilag legyen sikeres.

Hiába temették sokan Nagydobos községet 2011-ben a csődeljárás és a hatalmas, mintegy 86 millió forintos adósság miatt, a település az ezt követően, 2012-ben megválasztott, és azóta is hivatalban lévő polgármestere, Kovács Gábor vezetése alatt nemcsak hogy kifizette minden adósságát, hanem 2013 óta minden évet pozitív mérleggel zár.

Van kiút a nehéz helyzetből, sikeressé lehet tenni egy kistelepülést is.

Kovács Gábor

A nagyközségben végzett ÁSz-vizsgálat (melyről december 2-ai cikkünkben írtunk) is megállapította a település korábbi vezetésének mulasztásait. Egyértelművé vált, hogy az akkori polgármester és jegyző hathatós közreműködésével került a közösség nehéz helyzetbe, illetve az ÁSz-vizsgálat célkeresztjébe. Ennek tükrében még nagyobb sikernek tűnik, ahogyan a megyei nagyközség jelenleg gazdálkodik.

Nagydobos mostani polgármestere, Kovács Gábor elmondta: a polgármesteri hivatal dolgozóival karöltve azon munkálkodnak, hogy a település ne csak anyagilag legyen sikeres, hanem a szociális és kulturális jólét is természetes legyen. A közfoglalkoztatás keretében nemcsak a köztisztaság megőrzését biztosítják, hanem magasabb hozzáadott értékű tevékenységet is végeznek. Például a település járdáit a saját üzemükben készült térkövekkel folyamatosan újítják fel, uborkát és híres nagydobosi sütőtököt termesztenek, szép összeggel gazdagítva a település kasszáját. A helyi iskola konyháját is önerőből látják el zöldségekkel, 2016-ra a sportpálya is megújult, sőt az új öltöző kivitelezése nemrég fejeződött itt be.

Hozzáértő szakemberekkel

A jó gazdálkodásnak köszönhetően 2015-ben sikerült új kisbuszt is vásárolniuk, és mindezek mellett az utóbbi években már mindig jut arra is pénz, hogy a rászorulók télen tüzelőt kapjanak, a nyugdíjasok házhoz szállított ebédet vagy éppen mostanság a gyerekek Mikulás-csomagot.

Színvonalas kulturális élet is jellemzi Nagydobost. Ebben a polgármestert egy csapat lelkes civil a Perényi Egyesület, az Élhető Nagydobosért Egyesület keretein belül, valamint a helyi egyházközösségek vezetői segítik, motiválják. Ápolják az egyesületi kapcsolatokat a nagyszőllősi Magyar Kulturális Szövetséggel, Helyi Értéktárat működtetnek, hagyományőrző-kiállítást, történelmi előadásokat szerveznek. Minden szeptemberben nagy siker a Nagydobosi Sütőtökfesztivál is, valamint éppen a napokban tartottak karácsonyi kézművesvásárt is.

A közösség érdekében végzett tevékenységéért november 24-én a polgármester, és vele együtt a település az „Év romamediációs projektje” díjat vehette át Marcus Andrade-tól, az Európai Unió parlamenti képviselőjétől, romaintegrációs megbízottól.

A fentiek alapján tehát nyilvánvaló, hogy van kiút a nehéz helyzetből, sikeressé lehet tenni egy kis települést is, nem kellenek hozzá hosszú évtizedek, csak egy kitartó, lelkes és hozzáértő szakembercsapat és civilek támogatása.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában