Helyi közélet

2016.12.12. 18:20

Gyümölcsöző teleltetés

Újfehértó - Makay Miklós hasznos tippekkel szolgál gyümölcsfáink téli védelméhez.

Újfehértó - Makay Miklós hasznos tippekkel szolgál gyümölcsfáink téli védelméhez.

– A fák ültetésének szezonja november elejétől egészen az erősebb fagyokig tart. Érdemes azonban néhány dologra odafigyelni a tartós hideg beállta előtt, hogy frissen telepített növényeinknek télen se essen baja – hívta fel a figyelmet Makay Miklós, az Újfehértón kutatóintézetet működtető Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) kertészeti szaktanácsadója.

A kertben és az ültetvényeken ilyenkor lelassul az élet.

Makay Miklós

Mély nyugalmi állapot

A szakember hozzátette: a kertekben és az ültetvényeken decemberben lelassul az élet, ezért a fás növények téli időszakát mély nyugalmi állapotnak nevezzük, amelynek időtartama fajonként változó. A körültekintő kertész ilyenkor sem hagyja magára teljesen a kertet, az ültetvényét, mivel sokféle kellemetlenség és kár következhet be az időjárás, a károsítók és kórokozók fellépése miatt. A szaktanácsadó szerint a téli időszakban a frissen ültetett facsemeték könnyen kiszáradnak, ezért tövüket érdemes földdel felhantolni, amely segíti megőrizni a talaj nedvességét. Ezzel egy időben a törzsre rágcsálók elleni törzsvédőt (hálót) kell felerősíteni, amely védelmet nyújt a nyulak és őzek károsításával szemben.

– A szüret utáni növényvédelem ugyanolyan fontos, mint a tenyészidőszak alatt elvégzett védekezések, hiszen a kártevők egy hirtelen jött enyhe időjárás alkalmával gyengíthetik a fákat, és ezzel a következő évi termést is. A termő ültetvényeket ezért célszerű réztartalmú őszi-téli lemosó permetezéssel védeni, amit mindig száraz, szélcsendes időben végezzünk, hogy csökkentsük a szer sodródásának veszélyét, ugyanakkor növeljük megtapadásának esélyét – folytatta Makay Miklós, aki szerint a napsütéses, de hideg téli napokon a fák kérge napközben felmelegszik és estére lehűl. Az erős hőingás és a jelentős hőmérséklet-különbség hatására a kéreg hosszanti irányban megreped. A kéregrepedések nemcsak csúnyák, de utat nyitnak a sebparazita kórokozóknak, taplógombáknak is, ezért a korán fakadó fajok – például a kajszibarack, őszibarack, mandula – törzsét, ha módunkban áll, fessük be mészfestékkel, amellyel késleltetjük a felmelegedést, és ezáltal megakadályozzuk a kéreghasadást.

– Az ősszel ültetett és kiszáradásra érzékeny fákat – elsősorban a mandulát, kajszit, őszit – csomagoljuk be újságpapírba, és úgy teleltessük. Rögzítsük a csomagolást, amit elegendő lesz majd tavasszal eltávolítani – zárta a szaktanácsadó.

- KM-TG -


Csalétek kihelyezése

A téli zavartalan csendben kertünkön átgázolhatnak nyulak, őzek és vaddisznók, amelynek a fiatal fák törzsei és alsó ágai eshetnek áldozatul. Ilyenkor nem árt védekezni a vadkárok ellen és megerősíteni a kerítést, megszüntetni az átjárhatóságot. A vadak mellett egerek és pockok is kárt tehetnek az ültetvényben, ezeket csalétek kihelyezésével érdemes időben ritkítani – mondta Makay Miklós, aki hozzátette: az MKSZN újfehértói faiskolai lerakatában a gazdákat további teleltetési tanácsokkal is ellátják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában