Helyi közélet

2016.12.07. 08:35

Idén is megrendezték a képzésbörzét a Nyíregyházi Egyetemen - Hatalmas volt az érdeklődés

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Egyetemen hasonló képzést találni, mint az ország másik végén, de lényegesen olcsóbban.

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Egyetemen hasonló képzést találni, mint az ország másik végén, de lényegesen olcsóbban.

Négyféle felsőoktatási szakképzés, 19 alapszak, 42 közismereti tanári szakpár, 16 rövid ciklusú tanárszak, s némi szakirányú továbbképzés és diszciplináris mesterképzés. Így foglalható össze az a tekintélyes képzési ajánlat, amit a Nyíregyházi Egyetem kínál a jövő februárban felvételizőknek.

Új, üde színfoltok

„Ha a present continuous is dalolva megy, angol éneken a helyed!” – hirdette magát efféle rigmusokkal a Zenei Intézet kedden a campus beiskolázási nyílt napján, de számtalan más érdekességbe is bele lehetett botlani a méhkashoz hasonlító Kodály teremben. Újdonságot jelentett például, hogy a nyitott tantermű programokat ebben az évben a nyílt napra is kiterjesztették. Új színfolt volt a duális képzés egyik partnercégének, a LEGO-nak a standja, s mivel a program 6-ára esett, egy saját Mikulás is fel-feltűnt a Bessenyei terem széksorai között.

– Mivel szakelnevezések változtak és szakok szűntek meg, sok új információhoz jutott, aki eljött ma ide – kaptunk rövid értékelést Tóthné dr. Kerülő Judit oktatási rektorhelyettestől. – Az idei felvételinél még aligha érződött, hogy az év elejétől egyetemi rangot kapott az intézmény, de bízom abban, hogy februárban ez már másképpen lesz. Egyébként már akkor megérte a ráfordított idő, ha csupán felkeltettük az érdeklődést, ám örömmel látom, a résztvevők többsége konkrét elképzelésekkel jött, s a standokat is célzottan keresték fel. Abban bízunk, hogy a tanárképzési szakok továbbra is népszerűek maradnak, s reménykedünk az új szakjaink – mint az óvodapedagógus és a közösségszervező alapszak – sikerében – nyilatkozta.

A testnevelés a fő vonzerő

A természettudományos tanárszakokra – mint megtudtuk – egy kicsit rá is fért a reklám. Azért akadnak szerencsés kivételek is, mivel néhány osztatlan tanárszak – ilyen a földrajz, a történelem, főleg ha testneveléssel párosították – rendkívül nagy népszerűségnek örvend az egyetemen. A Történettudományi és Filozófia Tanszéken két szemináriumi csoportot is tudtak indítani az idén. A legtöbben a testneveléssel párosítva választották a tárgyat, de a sztereotípiákkal ellentétben az ide járó hallgatók mindkét szakterületen tisztességesen helytállnak.

– Osztatlan képzésben ez a negyedik ilyen évfolyamunk, s az érdeklődés most is emelkedő tendenciát mutat, még ha ez pillanatnyilag nem is látszik meg a stand körül – erősítette meg dr. Aszalós Éva, a tanszék docense, hozzátéve, hogy nem minden döntés a nyílt napon születik meg. Nyilván többen téblábolnak itt olyanok is, akik csupán lógni akartak egy napot az iskolájukból.

Nekik biztosan lesz munkájuk

Több tucatnyian álldogáltak a Tréner Kft. standja körül. S bár pilótaképzés 1968 óta van Nyíregyházán, a nagy érdeklődés annak szólt, hogy a következő szemesztertől hivatásos repülőgépvezetői diplomát lehet szerezni. Sajnos, egyelőre a korábbi közlekedési mérnök szak helyett, felülírva egy kicsit a Műszaki és Agrártudományi Intézet terveit.

– Ez lesz az 50. évfolyamunk, körülbelül 50–60 fő jött el a szülőkkel együtt, s tekintettel a nagy érdeklődésre, 20 főre emelkedett a felvehetők létszáma. Azért is népszerű ez a képzés, mert aki nálunk végez, annak rövid időn belül bizonyosan lesz állása – tudtuk meg Horváth Tibortól, a pilótákat képző Tréner Kft. tréningmenedzserétől.

Azt persze nem tudni, végül mennyi kíváncsiskodót riasztott el a több mint 15 milliós tandíj, a többelemű felvételi rendszer, a megkövetelt magas szintű nyelvtudás, a sok – mérnökképzésben már megszokott – elméleti, de akár gyakorlati tantárgy, s a nyolchetes nyári szaktáborozás. Egy biztos: itt a korábbinál egyenesebb úton adnak szárnyakat a vágyaknak.

A jó példa is inspirálta

Molnár Lívia tanító szakra készül, de érdekli a testnevelés is a Nyíregyházi Egyetemen.

– Szeretem a gyerekeket, s bár régi álmom, hogy kisebbekkel foglalkozzam, egy kicsit a barátom pedagógus szüleinek a példája is inspirált. A mozgás, a sport pedig kiskorom óta elválaszthatatlan tőlem, s eddig sokféle sportágban kipróbáltam már magam – nyílt meg a faggatózásunkra a nagykállói Budai Nagy Antal Szakközépiskola rendészeti tagozatára járó diáklány.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában