Helyi közélet

2016.12.13. 12:48

Kiszorul a polcról a hazai méz

Nyíregyháza - Az országos átlaghoz képest megyénkben magas a méhsűrűség.

Nyíregyháza - Az országos átlaghoz képest megyénkben magas a méhsűrűség.

– A közepesnél gyengébb évet zártunk, alacsony volt a felvásárlási ár, ráadásul egy, a méhcsaládokat megtizedelő kórokozó is nehezítette a munkánkat – tájékoztatta lapunkat Sira Balázs, a 311 tagot számláló Szatmár és Térsége Egyesület elnöke. Hozzátette: az időjárás sem kedvezett a méhészeknek, a kora tavaszi esős és a nyári csapadékos idő miatt a repce- és az akáctermés lényegesen kevesebb lett a tavalyinál.

– Az országos átlagnál Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében magasabb a méhsűrűség, az volna az ideális, ha egy négyzetkilométeren 12 méh­család élne, de ezzel szemben sok esetben a duplájával találkozunk, emiatt a méhlegelők méheltartó képessége alacsony – fogalmazott Sira Balázs, aki szerint az sem tesz jót a szakmának, hogy sokan a fiatal gazda pályázat keretében méhészkedésbe fognak, de tíz gazdálkodóból legfeljebb csak kettőből lesz valódi méhész.

A Szatmár és Térsége Egyesület elnöke szerint a felvásárlási árak is nyomottak, „köszönhetően” a kínai méz térnyerésének, így az idei 1000–1200 forintos ár jóval alacsonyabb a tavalyinál.

Csökkent a legelő nagysága

– Sajnos szép lassan a hazai méz kezd háttérbe szorulni, a nagyobb áruházláncok is a kínait preferálják, a magyar akácmézet legfeljebb javítómézként hasznosítják, ami elszomorító – fogalmazott Sira Balázs.

– Tavasszal nagyon sok repcét ki kellett szántani, így jelentős mértékben csökkent a környék méhlegelőinek nagysága, ami a méhcsaládok fejlődésének nem igazán tett jót – értékelte az idei szezont Hok József. A Nyíregyházi Méhészek Egyesületének elnöke úgy látja, az áttelelő atkák, mint például a varroa atka, jelentős károkat okoztak, de a május eleji fagy is megtizedelte az akácfákat.

– Ott, ahol nem fagyott el az akác, a méhlegelők zsúfolttá váltak, akadt olyan terület, ahol egy négyzetkilométeren húsz méhcsalád „tette a dolgát”, ami rengeteg. Egy szó mint száz, kevesebb méz termett az idén, a méhek ellenálló képessége is csökkent – közölte Hok József, aki szintén „haragszik” az Ázsiából beáramló mézre, ami kiszorítja a boltok polcairól a magyart. A felvásárlási árakról elmondta: az 1000–1200 forintos ár legfeljebb a termelők önköltségét fedezte.


Alacsonyabb a tavalyinál

Minőség szempontjából viszont nem rossz az idei év, főleg akác és vegyes mézből vannak egészen kiváló fajták. A repce-, napraforgó- és hárs­termés viszont mind mennyiségben, mind minőségben gyenge volt az idén. A nagybani piacon a felvásárlási árak kilónként 600 forint körül alakulnak a vegyes méz, 1100 forint körül az akácméz esetén. Utóbbi tavaly 1400–1500 forint is volt.

Ezek is érdekelhetik