Helyi közélet

2016.12.13. 14:28

Önkénteseknek szerveztek konferenciát Nyíregyházán

Nyíregyháza - Kedden délelőtt a megyében működő Önkéntes Tűzoltó Egyesületeknek szervezett konferenciát a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Nyíregyháza - Kedden délelőtt a megyében működő Önkéntes Tűzoltó Egyesületeknek szervezett konferenciát a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A rendezvényen az önkéntes tűzoltóság fejlődéséről, a pályázatokról és elszámolásokról, valamint a további lehetőségekről tájékoztatták a résztvevőket.

Varga Béla tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd köszönetét fejezte ki, hogy országos viszonylatban is kiemelkedő a megyében működő önkéntes tűzoltó egyesületek száma, valamint, hogy az együttműködési megállapodással rendelkező önkéntesek hozzájárulnak a megye mentő-tűzvédelméhez.

Leskovics Zoltán tű. alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő pedig már arról beszélt, nagy fejlődésen ment keresztül ez a fajta civil szerveződés, hiszen 2011-ben még 22, 2016-ban pedig már 32 önkéntes tűzoltó egyesület működik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Közülük van aki a négyes kategóriában hagyományőrzéssel van jelen, de a hármasba tartozók már eszközökkel rendelkeznek és szakfelszerelésekkel tudják segíteni a hivatásos állomány munkáját. A legtöbben a kettes kategóriába léptek, akik saját bevizsgált eszközökkel és gépjárművel rendelkeznek, de a megkülönböztető jelzést még nem birtokolják. Az egyes kategóriában, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg három, a demecseri, a tyukodi és a tarpai egyesület tartozik, akik már önálló beavatkozásra is jogosultak. Az alezredes elmondta: a jövőt illetően a központi pályázati források segítségével a cél, hogy minél többen ebbe az utóbbi kategóriába kerüljenek, amelyhez a megyei igazgatóság is minden támogatást megad.

Az önkéntesek, átlagosan a vonulások tíz százalékában segítik az önkormányzati és hivatásos tűzoltók munkáját. Az idén 26 egyesület pályázott a BM OKF és a Magyar Tűzoltó Szövetség által kiírt összegekre és közel 20 millió forint értékben nyertek el szak-és védőfelszerelésekre, képzésekre és működésre forrásokat.

Ezek felhasználásáról az igazgatóság költségvetési és műszaki osztályok vezetői, míg az előírások betartásáról az ellenőrzési szolgálat vezetője tájékoztatták a résztvevőket.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –

Ezek is érdekelhetik