Helyi közélet

2016.12.22. 10:08

Számvevőszéki ellenőrzés

Nyíregyháza - A társaság a tulajdonában lévő vagyonnal összességében szabályszerűen gazdálkodott.

Nyíregyháza - A társaság a tulajdonában lévő vagyonnal összességében szabályszerűen gazdálkodott.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a nyíregyházi Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. (THG) 2011 és 2014 közötti időszakra kiterjedő megfelelőségi ellenőrzését.

Az árképzés megfelelt a jogszabályi előírásoknak.

Horváth Bálint

Az ÁSZ megállapította, hogy Nyíregyháza önkormányzata a hulladékgazdálkodás közfeladat ellátását szabályszerűen szervezte meg, a tulajdonosi joggyakorlása megfelelő, a társaság vagyongazdálkodása összességében szabályszerű volt. Az ellátott közfeladat bevételeinek, ráfordításainak és az értékcsökkenés elszámolása megfelelt az előírásoknak.

Témacsoportos ellenőrzés

Az Állami Számvevőszék úgynevezett témacsoportos ellenőrzések révén vizsgálják az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdálkodó szervezeteket; ennek keretében végezték el a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. ellenőrzését is.

A társaság az önkormányzat illetékességi területén a hulladékgazdálkodás közfeladatát 2012. december 31-éig közszolgáltatóként, azt követően alvállalkozóként végezte. A társaság 2014-ben 54 település nyolcvankilencezer-ötszáz ingatlanánál látott el hulladékgyűjtési feladatot. A Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. az ellenőrzött időszak minden évét nyereséggel zárta – olvasható a jelentésben.

A számvevőszék megállapította, hogy az önkormányzat a közszolgáltatási szerződéseket a társasággal a jogszabályi előírásnak megfelelően megkötötte, rendeletalkotási kötelezettségének eleget tett. Az önkormányzat a közfeladat-ellátás felügyelete és a tulajdonosi jogok gyakorlása során a törvény betűje szerint járt el.

Az ÁSZ beszámolója kitért arra: a társaság a tulajdonában lévő vagyonnal összességében szabályszerűen gazdálkodott. A beszámolók mérlegét alátámasztó leltárt elkészítették, egyes tárgyi eszközök esetében azonban a jogszabály szerinti háromévente esedékes mennyiségi leltározás elmaradt.

Nem volt összhangban

– A számviteli szabályzatok előírásainak jogszabályi megfelelése, illetve egymás közötti összhangja nem volt teljes körűen biztosított. A pénzügyi kötelezettségek 2011 és 2014 között növekedtek, ezeket a társaság összességében határidőn belül teljesítette. Az önköltségszámítás társaság által kialakított rendje és gyakorlata, valamint az árképzés megfelelt a jogszabályi előírásoknak – tájékoztatta a Kelet-Magyarországot Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék kommunikációs és kapcsolattartási osztályának osztályvezető főtanácsosa.

- KM -


Nem kommentálták

A társaság az előírt beszámolási és közzétételi kötelezettségét hiányosan teljesítette. A 2011 és 2014 közötti beszámolók kiegészítő mellékletei nem tartalmazták teljes körűen a jogszabályban meghatározott tartalmat. A társaság honlapján nem szerepeltek teljes körűen az előírt, kötelező elektronikus közzététel alá eső adatok. Az ÁSZ az ellenőrzés megállapításai alapján javaslatokat fogalmazott meg a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. ügyvezetőjének, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

Lapunk megkereste a THG-t, de a társaság nem kívánta kommentálni az ÁSZ jelentését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában