Helyi közélet

2016.12.03. 10:28

Szükség lenne a nyugdíjplafonra!

Nyíregyháza - Nem egy „nagynyug­díjas” már felajánlotta az utalványát annak, aki pár tízezer forintból él.

Nyíregyháza - Nem egy „nagynyug­díjas” már felajánlotta az utalványát annak, aki pár tízezer forintból él.

– Megdöbbentő, amikor azt hallom, hogy a nyugdíjasok hálátlanok és nem értékelik sem a nyugdíj­emelést, sem az egyszeri 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt, amit a hírek szerint még karácsonyig, de legkésőbb a két ünnep között megkapnak – mondta lapunknak Román Demeterné, aki szerint rossz üzenete van annak, ha szembeállítják egymással a generációkat.

Minden plusz forint, ami a kisnyugdíjasok pénztárcájába kerül, nagyon fontos.

Román Demeterné

A rangsorban a legutolsók

A megyei nyugdíjas szövetség elnöke hangsúlyozta: a nyugdíj nem ajándék, ezért megdolgoztak, fizették a járulékokat, a felosztó és kirovó rendszer hibáiért pedig nem ők a felelősek. A jelenlegi aktívkorúak az őket követő nemzedék befizetéseiből kapják majd a nyugellátást. Ezért lenne szükséges az átalakítás, s az is, hogy elkülönített számlán kezeljék a befizetéseket és újra vezessék be a nyugdíjplafont.

– Minden olyan plusz forint, ami a kisnyugdíjasok pénztárcájába kerül, nagyon fontos, azonban vannak árny­oldalai a döntésnek, mert ezzel nem csökkennek a meglévő különbségek – fogalmazott Román Demeterné. Magyarországon több mint 75 ezer nyugdíjas havi ellátása nem éri el az 50 ezer, több mint egymilliónak pedig a 100 ezer forintot.

– Ha megnézzük a megyei rangsort, azt látjuk, Szabolcs-Szatmár-Bereg a 19 megye közül a legutolsó, nagyon sokan élnek a minimálnyugdíjnak megfelelő havi 28 500 forintból – említette az elnök.

Egyszeri ajándék

– Ennek összege 2008. január elseje óta nem nőtt, és nincs is arra utaló jel, hogy ez változna. Miközben nem tudjuk és nem értjük, hogyan jött ki az 1,6 százalékos emelés, hiszen az infláció mértékét 2017-ben 2,3–2,4 százalékra becsülik, azt sem értjük, miért nem lehet(ett) differenciálni, sávosan emelni.

Magyarországon meghaladja a százezret azoknak a száma, akiknek 200 ezer forintnál több a nyugdíja, de van, aki havi egymillió forintnál is magasabb nyugdíjat kap.

– Az átlagnyugdíjasok alig több mint 1300 forinttal kapnak majd többet egy hónapban, miközben mások pusztán az emeléssel többhöz jutnak, mint amennyi az előzőek havi teljes bevétele – utalt a szakadék nagyságára az elnök. A nyugdíjasszervezetek véleménye is az: lent nagyobb, fent kisebb emelésre lett volna szükség. Ahogy a 10 ezer forintos utalvány is a kisnyugdíjasoknak egyszeri, de sokat számító kiegészítés, addig másoknak ez igazából „szükségtelen” aprópénz.

Szolidárisak egymással

– Nem egy olyan „nagynyugdíjas” van, aki már felajánlotta az utalványát annak, aki pár tízezer forintból él. Többet adni a rászorulóknak méltányos és üzenetértékű gesztus lett volna – vélekedett Román Demeterné. Végezetül megjegyezte, addig, amíg a munkabérekben – ez a nyugdíjszámítás alapja – nem zárkózunk fel más megyékhez, addig magasabb nyugdíjra sem számíthatunk itt az ország keleti részén.

- KM-BM -


Minimálbérből nem lesz magas nyugdíja az embernek

– A társadalombiztosítási nyug­ellátásról szóló 1997. évi törvény idevonatkozó paragrafusa szerint az öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati időtől és az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset mértékétől függ – vágott a dolgok közepébe a neve elhallgatását kérő szakember, aki közel harminc éve dolgozik a nyugdíjbiztosítónál. – Hogy miért Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legalacsonyabbak az átlagnyugdíjak? Ez elég összetett kérdés. Az okok közt lehet az is, hogy ebben a megyében a nők sok esetben otthon voltak a gyermekekkel, ha gyest nem kaptak, a szolgálati idő sem adott – fogalmazott a szakember, aki szerint a kialakult helyzethez az is hozzájárulhatott, hogy a rendszerváltás időszakában megszűntek a termelőszövetkezetek, a kistelepülésen élők nem találtak máshol munkát, de Nyíregyházán is ekkor „vált köddé” a KEMÉV, a SZÁÉV, az ÉPSZER vagy a Konzervgyár.

– Az újonnan alakult vállalkozások kihasználták azt, hogy a dolgozók bejelentés nélkül, feketén is elvállalták a felkínált munkahelyeket, illetve ha be is jelentették az alkalmazottakat, csak a minimálbérnek megfelelő összegre. Márpedig az a tapasztalat, hogy valakit tartósan minimálbéren foglalkoztattak, az nem eredményez magas nyugdíjat. Az eltérés arra is visszavezethető, hogy a fizetések mértéke is eltérő, a fővárosban, a nyugati megyékben magasabbak a jövedelmek. De hogy ez miért alakult így, és kin kérhető számon, azt nem tudom megítélni – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában