Helyi közélet

2016.12.18. 09:35

Tanácsok a téli időszakban való biztonságos közlekedéshez

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Fogadják meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság hét javaslatát, hogy megelőzzük a baleseteket.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Fogadják meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság hét javaslatát, hogy megelőzzük a baleseteket.

- A közlekedésben a téli időszak tudatos felkészülést igényel. A balesetek elkerülése érdekében fogadják meg az alábbi tanácsainkat:

- Csak megfelelő műszaki állapotú gépjárművel induljanak el otthonról.

- A biztonságos közlekedés érdekében 7 Celsius fok alatt már téli gumival ajánlott az autókat felszerelni!

- A balesetek megelőzése érdekében kérjük a járművezetőket, hogy elindulás előtt tisztítsák meg az autójukat a hótól, a jégtől, a párától, hogy a kilátás minden irányban biztosított legyen.

- Javasoljuk, hogy a járművezetők mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárműveiket, próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, tekintettel az esetleges ködös, esős, havas időjárásra.

- A téli időszakban a rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva, lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata.

- Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzanak az úttest mellett haladó gyalogosokra, kiemelten a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén. Ebben az időszakban a csapadékos, illetve csúszós úttesten a gyalogosok lassabban közlekednek, s kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire. Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel megelőzhetőek a gyalogos baleseteket, még ha azt a gyalogos figyelmetlensége váltotta is ki.

- Hosszabb utazást megelőzően lehetőség szerint kövessék nyomon a közlekedési viszonyokról, valamint a várható időjárásról szóló híradásokat! Ha menet közben elakadtak, jól láthatóan jelezzék, valamint húzódjanak le az út szélére, és azonnal hívjanak segítséget 107-es vagy a 112-es segélyhívó telefonszámok valamelyikén!

- Odafigyeléssel, körültekintéssel, felelős közlekedési magatartással megóvhatjuk az emberéleteket!

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság -

Ezek is érdekelhetik