Helyi közélet

2016.12.06. 15:59

Törésvonalak mentén halad tovább Európa

Nyíregyháza - Hogyan tovább, Európai Unió? – erre a nem könnyű kérdésre keresték a választ a Europe Direct Tájékoztató Központ kerekasztal-beszélgetésének résztvevői kedden a megyeházán.

Nyíregyháza - Hogyan tovább, Európai Unió? – erre a nem könnyű kérdésre keresték a választ a Europe Direct Tájékoztató Központ kerekasztal-beszélgetésének résztvevői kedden a megyeházán.

A Szabolcs-Szatár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség keretein belül működő szervezet hetedszer szervezte meg a programot, amelynek idei témáját a Brexit, illetve az amerikai elnökválasztás adta. – A 2016-os esztendő sokáig emlékezetes marad, hiszen két esetben is megtörtént a lehetetlen – ezzel vezette fel az eseményt Kondra Laura, az ügynökség vezetője, utalva arra, hogy az Egyesült Királyságban az uniós tagságról tartott népszavazás, és az amerikai elnökválasztás is meglepetéssel zárult. – A britek kilépése egy betartott választási ígéret „eredménye”: David Cameron miniszterelnök a kampány során megígérte, hogy szavazást ír ki a tagságról, de sem ő, sem az unió vezetői nem gondolták, hogy a referendum a kilépést támogatók győzelmét hozza – mondta Csornai Zsuzsanna, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója. – A voksolás olyan időszakban érte el a briteket, amikorra már több törésvonal is kiakult az unióban. A gazdasági válság kezelése az északi és a déli tagállamok, a migrációs válság pedig a keleti és a nyugati tagállamok között hozott létre törésvonalakat, de ellentétesen látják az EU jelenét és jövőjét a nettó befizetők és a nettó haszonélvezők, valamint a föderális, illetve a kormányközi megközelítés hívei is. A britek kilépésével az összeurópai GDP egyhatoda is eltűnik, ami komoly érvágás, de midnen bizonnyal változik a monetáris politika, ahogy módosulnak az Európai Parlamenten belüli erőviszonyok is. Az EU jövőjére nem csak a Brexit lesz nagy hatással, de a 2017-es franciaországi és németországi választások eredménye is nagyban befolyásolhatja. Fontos kérdés, hogy megmarad-e a németek informális vezető szerepe, ők maguk mellé veszik-e a Visegrádi Négyeket. Valószínűsíthető Lengyelország erősödése is, a britek kilépésének pedig a franciák lehetnek a nagy nyertesei – mondta a kutató, aki szerint az unió jövőjéről nem beszélhetünk Oroszország, illetve a NATO szerepének tisztán látása nélkül, és természetesen az is megkerülhetetlen, hogy januárban hivatalba lépő új amerikai elnök, Donald Trump milyen szerepet szán Európának.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában