Helyi közélet

2016.12.23. 16:31

Ünnepség a suba alatt

<em>Egykoron az ateizmus hazájában hivatalosan nem létezett karácsony. Akik hittek a nihilben, azok szilveszterkor tartották a szentestét, ekkor állítottak „jolocskát” (fenyőcskét). Persze, ez is álságos volt, mert ezeknek az ateistáknak az abszolút többsége tartotta az ortodox karácsonyt két héttel később, csak éppen az sem volt „hivatalos”.</em> Györke László írása.

Egykoron az ateizmus hazájában hivatalosan nem létezett karácsony. Akik hittek a nihilben, azok szilveszterkor tartották a szentestét, ekkor állítottak „jolocskát” (fenyőcskét). Persze, ez is álságos volt, mert ezeknek az ateistáknak az abszolút többsége tartotta az ortodox karácsonyt két héttel később, csak éppen az sem volt „hivatalos”. Györke László írása.

Így aztán a „magyar” karácsonyt se tiltotta senki, csak épp nem volt munkaszüneti (ünnep-)nap, nem volt tanácsos az értelmiségieknek – főként, ha a kisebbséghez tartoztak – templomba menni. De sokan mit sem törődtek az intelmekkel, az éjféli misére zsúfolásig megteltek a kárpátaljai templomok.

Mi tagadás – az ember már csak ilyen gyarló –, azokra a csaknem tiltott ünneplésekre emlékezve átmelegszik a szív. Pedig mai eszemmel pontosan tudom, hogy milyen sivár körülmények között ünnepeltünk. De valahogy ez a fajta dac megszépíti az emlékeket. Nem volt ebben semmi hősies, de rendkívül fontosnak volt számunkra, hogy tartsuk őseink szokásait: a gyerekek betlehemest adtak elő, sorra járták a házakat. Öröm volt végigmenni este Beregszász utcáin, hisz rengeteg ház ablakában világítottak a karácsonyfák. Akkor még a város nyolcvan százaléka magyar volt…

A karácsony, persze, ma is arról szól számomra, amiről régen: a családról, az együttlét viszonylag ritka öröméről. Csak most nem én vagyok a középpontban, mint annak idején, hanem a gyerekek, akik még ma is kikerekedett szemmel és tátott szájjal állnak a csoda előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában