Helyi közélet

2017.01.27. 16:56

A mínuszokkal is dacoltak az ifjak

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A Don-kanyarban elhunyt hőseinkre emlékeztek a Honvédsuli kadétjai.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A Don-kanyarban elhunyt hőseinkre emlékeztek a Honvédsuli kadétjai.

A Don-kanyarnál elesett közel százhúszezer magyar áldozatra emlékeztek 100 kilométeres gyalogmenettel a Honvédsuli kadétjai a napokban megyénkben.

Korhű csapatzászló

A magyar történelem egyik legtragikusabb eseményének 74. évfordulója alkalmából a fiatalok immár ötödik alkalommal tartották meg telje­sítménytúrájukat, amely hivatalosan a kezdő szakasza lett az országos XVII. Doni Hősök Emlékmenet rendezvénynek. A túrázók 20 településre jutottak el 4 nap alatt, összesen 100 km-t meneteltek egy gyalogsági csapatzászló korhű, hiteles másolatával, amelyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés adományozott a Honvédsulinak.

A csapatzászlójukra minden település felkötötte saját emlékszalagját, melyből a túra végén bokrétát készí­tettek, és rögzítették a zászló tetején, ezzel hirdetve a civilek ragaszkodását a megemlékezéshez. A rendezvénysorozatba több településen bekapcsolódtak a lakosok, a diákok, az önkormányzatok, a civil szervezetek. Néhány községben pogácsával, szendviccsel, péksüteménnyel és forró teával vendégelték a hosszú utat megtett, fáradt túrázókat.

– A Honvédsuli emlékmenete a doni hősökért bebizonyította, hogy bár Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg nincs katonaság, de a civilekben igenis igény van az elmúlt idők katonahőseire emlékezni – tájékoztatta lapunkat Dankó László programvezető. – A teljesítménytúrán a legfiatalabb résztvevő egy ötödik osztályos kislány volt, a legidősebb pedig egy 71 éves nyíregyházi bácsi. A menetelés célja az volt, hogy igazi élményekkel gazdagodjanak a résztvevők. A digitális szemléltetés és a hagyományos ünnepi műsorok nem adnak lehetőséget a diákoknak arra, hogy igazán értékelni tudják döntéseik súlyát, és valóban átérezzék, milyen is az, amikor a legembertelenebb helyzetekben kell helytállniuk. Ezzel a rendhagyó történelemórával a diákok jobban megértették, hogy a döntéseiknek súlya van. O. R.

Az érintett települések

Az emlékmenet a következő településeket érintette: Dombrád, Tiszakanyár, Kékcse, Szabolcsveresmart, Döge, Kisvárda, Ajak, Anarcs, Szabolcsbáka, Gyulaháza, Nyírkarász, Petneháza, Laskod, Nyírkércs, Baktalórántháza, Levelek, Nyíribrony, Ramocsaháza, Székely, Demecser

Bővülő történelmi ismeret

A menetelő fiatalok között ott volt Illés Ákos, a Budai Nagy Antal Rendészeti Szakközépiskola tanulója. – A menet során bepillantást nyerhettünk a doni katasztrófa történéseibe, szellemiségébe, és megismerhettük a magyar honvédek hősiességét, kitartását és végtelen bátorságát a legembertelenebb helyzeteikben is. Mi is megtapasztaltuk, milyen több órán keresztül a kínzó mínuszokban gyalogolni. Az emlékmenetről újabb értékek megismerésével, tapasztalatokkal, bővült történelmi ismeretekkel és hazafias érzésekkel, valamint új barátságokkal, ismeretségekkel gazdagodva tértünk haza – emlékezett vissza a középiskolás diák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában