Helyi közélet

2017.01.23. 12:33

Az ESZOSZ-károsultak megkapják a bérüket!

Budapest, Nyíregyháza - Interjú: Csepreghy Nándorral, a Miniszterelnökség miniszterhelyettesével

Budapest, Nyíregyháza - Interjú: Csepreghy Nándorral, a Miniszterelnökség miniszterhelyettesével

A Bérgarancia Alapból fizetik ki az elmaradt munkabéreket – mondja a miniszterhelyettes.

Az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet projektje 2014 decemberében indult útjára, azonban nem sokkal a munka megkezdése után a dolgozók panasszal éltek: a munkáltató nem biztosította a munkafeltételeket, valamint néhány hónap elteltével az igazolt munkabérüket sem fizette ki.

A kormány vizsgálatot rendelt el, de ahhoz, hogy a pénz eljusson a károsultakhoz, a bíróság döntésére volt szükség, amelyre 2016. január 22-étől 2016. november 23-áig kellett várni. A jelenlegi helyzetről Csepreghy Nándorral, a Miniszterelnökség miniszterhelyettesével beszélgettünk.

Az elmúlt évben személyesen vette kezébe az ESZOSZ-károsultak ügyének intézését. Miért tartotta ezt fontosnak?

Csepreghy Nándor: A történet nagyjából két évvel ezelőtt indult, és a projekt célja úgy hangzott, hogy hátrányos helyzetű, alulképzett munkaerő tömeges foglalkoztatása valósul meg, 2800 új munkahellyel. De sajnos ez nem teljesen így történt, rengeteg család került kilátástalan helyzetbe.

Hogy látott a feladathoz, milyen megállapításokat tett, és ezt milyen intézkedések követték?

Csepreghy Nándor: Elsőként az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Miniszterelnökség is soron kívüli ellenőrzést végzett 2015 augusztusában, a vizsgálat során feltárt szabálytalanságok következtében a teljes projekt megszűnt.

A vizsgálata során mi derült ki? Mit lehet tudni arról, hol csúszott el a 2800 munkanélküli ember foglalkoztatására indított program?

Csepreghy Nándor: A két legnagyobb probléma az volt, hogy a munkáltató egyrészt nem biztosította a munkafeltételeket, másrészt pedig néhány hónap elteltével nem fizette ki a jogos munkabéreket a dolgozóknak. Utána ez továbbgyűrűzött egészen odáig, hogy a projekt megszűnésével egy időben az ESZOSZ megkezdte a dolgozók munkaviszonyának megszüntetését, és a béreket sem fizette ki. Annak érdekében, hogy a károsultak mindennapi megélhetése ne kerüljön veszélybe, a szaktárca kérelmezte a felszámolási eljárás elrendelését. Azonban a bíróság az eljárást megszüntette, tekintettel arra, hogy az ESZOSZ vitatta a minisztérium követelését, így a kormányzati segítség akkor nem érkezhetett meg. Ennek apropóján találkoztam az ESZOSZ károsultjaival 2016. május 25-én, annak érdekében, hogy biztosítsam őket arról: a kormány a rendelkezésére álló valamennyi jogi és közigazgatási eszközt igénybe veszi az ügy megoldásához.

Mikor kezdődött meg az elmaradt bérek kifizetése? Milyen források terhére tudják ezt megoldani?

Csepreghy Nándor: Az elmaradt fizetéseket a kormány az úgynevezett Bérgarancia Alapból tudja biztosítani, azonban a forráslehívás előfeltétele a felszámolás, melyhez a bíróság csak a 2016. november 23-ai döntésével járult hozzá. De ezután felgyorsultak a folyamatok: a kormány elrendelhette az ESZOSZ stratégiailag kiemelt szervezetté nyilvánítását is annak érdekében, hogy a bíróság az állami felszámoló céget, a Nemzeti Reorganizációs Kft.-t jelölhesse ki az ESZOSZ felszámolására. Ezzel megkezdődhetett a dolgozók elmaradt munkabéreinek utólagos rendezése. Tehát a jogszerű és ki nem fizetett munkabéreket a felszámoló kérelme alapján a Bérgarancia Alapból fizetjük ki a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Kormányhivatal közreműködésével.

Hány embert érintett az ügy?

Csepreghy Nándor: Összesen 2877 volt munkavállalóról van szó, az ő munkaügyi adataik feldolgozás alatt vannak, és akinek jár, az megkapja elmaradt jogos munkabérét. A tavaly év végi adatok alapján az mondható el, hogy az ESZOSZ-nál munkaviszony keretében foglalkoztatottak közül közfoglalkoztatási jogviszonyt összesen 1456-an létesítettek, míg foglalkoztatást helyettesítő támogatásban 475-en részesültek. Megjegyzendő az a szám is, hogy a nyílt munkaerőpiacon legalább 350 embernek sikerült elhelyezkednie.

Hol tart jelenleg az ügy rendezése, mikor várható a megnyugtató lezárása?

Csepreghy Nándor: A 2017. január 18-ai adatok szerint 701 munkavállaló elmaradt bérét már kifizettük, összesen mintegy 346 millió forint összegben. A kifizetések folyamatosak, és az ahhoz szükséges forrás a Bérgarancia Alapból rendelkezésére áll. A kifizetésről az érintett munkavállalókat a felszámoló levélben értesíti, és amennyiben a bérek utólagos rendezéséhez további iratok beszerzésére van szükség, a dolgozók arról is levélben kapnak értesítést. Nagyon fontos, hogy azok a volt ESZOSZ-dolgozók, akiknek az eddig bejelentett lakcímük vagy bankszámlaszámuk változott, minél hamarabb vegyék fel a kapcsolatot a felszámolóval (Nemzeti Reorganizációs NKft., 1453 Budapest, Pf.: 44., telefonszám: 36/30-923 6508) vagy a lakóhelyükhöz legközelebbi járási hivatal munkatársaival. Ez az ő érdekük is, hiszen a folyamat felgyorsításával hamarabb kerülhetnek ki lehetetlen helyzetükből.

Hívtak-e vissza már kiutalt és felhasznált támogatásokat?

Csepreghy Nándor: Nem, ilyenre nincs példa, hiszen az elmaradt munkabérek kifizetése nem automatikusan, hanem minden volt dolgozót tekintve egyedi, részletes és pontos bérszámfejtést követően történik.

KM-NYZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában