Helyi közélet

2017.01.23. 08:29

Érvénybe lépett a füstköd-riadó riasztási fokozata Nyíregyházán

Nyíregyháza - A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának ügyelete tájékoztatása szerint Nyíregyházán a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke egymást követő két napon, 2017.01.21-én és 2017.01.22-én meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3).

Nyíregyháza - A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának ügyelete tájékoztatása szerint Nyíregyházán a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke egymást követő két napon, 2017.01.21-én és 2017.01.22-én meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3).

Napi átlagértéke Széna tér mérőállomáson:

Január 21-én: 150,9 μg/m3,

Január 22-én: 125,1 μg/m3

A meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben jelentős javulás a hét elején nem várható.

Ma reggel Jászai Menyhért alpolgármester vezetésével ülésezett a Szmog-riadó Bizottság.

A bizottság döntése alapján Nyíregyházán a mai napon életbe lép a füstköd-riadó riasztási fokozata.

A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérjük a lakosságot, kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

Mellékeltem a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály lakossági tájékoztató levelét, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás előrejelzését.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu), illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály honlapján (http://ftvktvf.zoldhatosag.hu/) tájékozódhatnak az aktuális levegőminőségi adatokról.

- Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala -

Lakossági Tájékoztató

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának ügyelete tájékoztatja Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalát, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke egymást követő két napon, 2017.01.21-én és 2017.01.22-én meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3).

Napi átlagértéke Széna tér mérőállomáson

2017.01.21-én: 150,9 μg/m3,

2017.01.22-én: 125,1 μg/m3,

A meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben jelentős javulás a hét elején nem várható. A következő napokban is folytatódik a párás, helyenként tartósan ködös idő, zúzmarára is számítani lehet. Csapadék nem lesz. A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt marad.

A szálló por (PM10) szennyezettség éjszaka a legmagasabb, de a továbbra is fennálló kedvezőtlen meteorológiai körülmények miatt a nappali órákban is számottevő a szennyezettség, ezért a napokban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett sporttevékenységet, és a szellőztetést – amennyiben szükséges - a déli órákban végezzék.

A légszennyezettség romlását elkerülendő kérjük, kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

Továbbá felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a saját, és környezetük egészsége érdekében tartózkodjanak a kerti hulladék (pl. avar, fanyesedék, stb.) és a lábon álló növényzet (pl. tarló) nyílt színi égetésétől!

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe. Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu), illetve Környezetvédelmi és Természetvédelmi Hatóság honlapján (http://ftvktvf.zoldhatosag.hu/) tájékozódhatnak az aktuális levegőminőségi adatokról.

Időjárás előrejelzés

Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye térségére

2017. 01. 22-től 01. 26-ig:

Továbbra is anticiklon helyezkedik el a Kárpát-medence fölött, valamint a magasban kissé enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, ez kedvez a ködképződésnek.

Vasárnap keleten borult, párás, helyenként tartósan ködös idő lesz. A következő napokban is folytatódik a párás, helyenként tartósan ködös idő, zúzmarára is számítani lehet. Csapadék nem lesz.

A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt marad: a 0-5 km/h-s átlagszél mellett 10-25 km/h-s maximális széllökésre számíthatunk. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -10 fok körül, a legmagasabb nappali hőmérséklet -3, 0 fok között alakul.

Telefonon történő érdeklődés esetén a legfrissebb prognózissal állunk rendelkezésükre (06-46-368-705).

Készítette: Makó Zoltán

Készült: 2017. 01. 25.

- Országos Meteorológiai Szolgálat, Miskolci Veszélyjelző és Szolgáltató Iroda -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában