Helyi közélet

2017.01.05. 07:41

Jégmustrát tartottak Sóstón, kiderült, lehet-e korcsolyázni

Nyíregyháza - Jégmustrát tartottak szerdán a sóstói Tófürdőben. És hogy mi az eredmény?

Nyíregyháza - Jégmustrát tartottak szerdán a sóstói Tófürdőben. És hogy mi az eredmény?

A bejárás és a mérések eredményeképpen a szervezők megbizonyosodhattak arról, hogy nincs akadálya a III. Sóstói Jégkorcsolyaverseny megrendezésének. Az elmúlt évek időjárása ritkán kínált alkalmat egy efféle megmérettetésre: az elsőt 2009-ben, a másodikat 2012-ben tartották – utóbbi a 145 induló mellett 1500 nézőt vonzott. A jég vastagsága és minősége ezúttal megfelelő, az óvintézkedésekről, a hóeltakarításról, a forró teáról és a melegedőhelyekről pedig a szervezők gondoskodnak a mindenki számára ingyenes rendezvényen.

– Nincs kijelölt korcsolyázóhely – hangsúlyozta elöljáróban dr. Podlovics Roland. – A rendkívül hideg időjárás ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a kezelésünkben lévő tavon versenyt rendezzenek szombaton. A jégvastagság most átlagosan 10–11 centiméter; hétvégére ez várhatóan 15–18-ra hízik, amit a verseny előtt természetesen újra ellen­őriznek majd a szakemberek – ismertette az eredményt a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója.

– Kissé érdes a felület, de korcsolyázható – értékelte a szerdai jégmustra tapasztalatait Ujváry Zoltán szervező a Sóstói Jégbarátok Klubja képviseletében. – A rendezvény és a forró tea minden indulónak és nézőnek ingyenes, és mivel ritkán adódik ilyen alkalom, ezernél is több nézőre számítunk – utalt rá a jégbarát, hogy a meleg telek miatt legutóbb 2012-ben versenghettek Sóstón a korcsolyázók.

Saját felelősségre

A korcsolyázás nem veszélytelen sport, ezért a versenyen mindenki saját felelősségére indulhat el. A szervezők gondoskodnak a hótakarításról és a melegedőhelyekről, emellett természetesen a biztonságra helyezik a legnagyobb hangsúlyt: a mentők, a rendőrök, a Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület és a katasztrófavédelem munkatársai is jelen leszek. Utóbbiak biztosan nem fognak tétlenkedni.

– Munkatársaink a készenlét mellett 11 órától jégből mentési gyakorlatot tartanak a csónakázótavon – tudtuk meg Dóka Imrétől, a katasztrófavédelem megyei szóvivőjétől. – Az érdeklődők megismerhetik a biztonságos mentés különféle technikáit, amelyeket egyébként viszonylag ritkán kell alkalmaznunk, jellemzően a jégre tévedt haszonállatok adnak feladatot – tudtuk meg a látványosnak ígérkező kísérőprogramról.

KM-HP

A program

8–10 óra: nevezés

11 óra: jégből mentési gyakorlat

10–14 óra: korcsolyaversenyek a következő korcsoportokban: óvodás, alsó és felső tagozatos általános iskolás, középiskolás, 18–40 év közötti, 40–55 év közötti, 55 év feletti

14–16 óra: jégkorongbajnokság gyerek és felnőtt korcsoportban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában