Helyi közélet

2017.01.05. 09:54

(Jog)tisztán folyt a víz

Nyíregyháza - A Nyírségvíz Zrt. a közszolgáltatás díjait a vizsgált időszakban szabályosan állapította meg.

Nyíregyháza - A Nyírségvíz Zrt. a közszolgáltatás díjait a vizsgált időszakban szabályosan állapította meg.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a Nyírségvíz Nyíregyháza és Térsége Víz- és Csatornamű Zrt. 2011 és 2014 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését.

Az ÁSZ lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a víziközmű-szolgáltatás ellátását a nyíregyházi önkormányzat szabályszerűen szervezte meg, a tulajdonosi joggyakorlása megfelelt a jogszabályi előírásoknak. A társaság vagyongazdálkodása szabályszerű, az árképzés megfelelő volt.

Megfelelt a szerződés

Az ellenőrzés megállapította azt is, hogy az önkormányzat a víziközmű-szolgáltatás közfeladat ellátásához szükséges eszközöket a Nyírségvíz Zrt. vagyonkezelésébe adta, az ehhez kapcsolódó vagyonkezelési szerződés megfelelt a jogszabályi előírásoknak, az önkormányzat tulajdonosi joggyakorlása szabályos volt. A Nyírségvíz Zrt. a saját és a vagyonkezelésbe vett vagyonnal szabályszerűen gazdálkodott, a vagyonkezelésbe vett eszközök felújításáról, pótlásáról a terv szerinti értékcsökkenést meghaladó mértékben gondoskodtak. Az ellenőrzött évek beszámolóinak mérlegét alátámasztó, a számviteli törvény szerinti leltárakat elkészítették. A társaság kötelezettségállománya nem jelentett veszélyt a közfeladat ellátására és a működésre. A kötelezettségek jelentős részét a tulajdonossal szembeni, a vagyonkezelésbe átvett víziközmű eszközök miatti hosszú lejáratú kötelezettségek képezték – olvasható az Állami Számvevőszék jelentésében, melyből kitűnik az is: a Nyírségvíz Zrt. a közszolgáltatás díjait szabályosan állapította meg, az előírt beszámolási és adatszolgáltatási kötelezettségüket összességében a jogszabályi előírásoknak megfelelően teljesítették.

A számvevőszék egyedül azt „rótta fel” a társaságnak, hogy a közérdekű adatok megismerésére irányuló igények teljesítésének rendjét rögzítő szabályzatot a jogszabályban előírtak ellenére nem készítették el.

Intézkedési tervet kérnek

Az ÁSZ az ellenőrzés megállapításai alapján javaslatot fogalmazott meg a Nyírségvíz Zrt. vezérigazgatójának, amelyre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

Adatok a társaságról

A Nyírségvíz Zrt. működési területe Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugati részén, 86 településre terjed ki. A működési területen a vízellátottság teljes körű, a szennyvíz csatornázottság közel 73 százalékos. 2011–2014 között a vízellátásban részesülő lakosság 65 ezer fővel 322 ezerre nőtt, a csatornaszolgáltatásban részesülő lakosság 49 ezerrel, 218 ezer főre emelkedett.

Elkészítik a szabályzatot

– Az Állami Számvevőszék rendkívül alapos és szakszerű ellenőrzést folytatott, amely megerősített bennünket a szabályszerű, egyúttal hatékony gazdálkodás folytatásában. A jelentésben hiányolt, a közérdekű adatok megismerésére irányuló igények teljesítésének rendjére vonatkozó szabályzat elkészítése folyamatban van, de természetesen a közérdekű adatigényléseknek eddig is eleget tettünk – reagált az Állami Számvevőszék jelentésére Szabó Istvánné, a Nyírségvíz Zrt. vezérigazgatója.

KM-TG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában