Helyi közélet

2017.01.18. 18:38

Közút: nincsenek elzárt települések

Nyíregyháza - A közútkezelőknek és a kórházaknak is adott munkát a jegesedés.

Nyíregyháza - A közútkezelőknek és a kórházaknak is adott munkát a jegesedés.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében járhatatlan utak, illetve elzárt települések nincsenek – szögezte le lapunk útviszonyokkal kapcsolatos érdeklődésére Velkei Lilla, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

Megtudtuk: a gépek a síkosságmentesítési és a hóeltakarítási feladatokat előzetes ütemterv alapján, körzetek szerint végzik: először az országos közúthálózat ütőerének számító gyorsforgalmi úthálózaton, főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követően pedig a kisebb forgalmú mellékúthálózat következik.

A társaság gépeit, amelyek körzetenként 50–80 kilométeren tevékenykednek, a mérnökségi telephelyeken töltik fel szóróanyaggal. A munkaterületig felemelt ekével haladnak a járművek, hogy hamarabb célhoz érjenek. Az utakat útszóró sóval síkosság-mentesítjük, -8 Celsius-fok alatt az olvasztó hatás sajnos lassabb.

Figyelünk és lépünk

A járdák, tömegközlekedési útvonalak megállóhelyeinek üzemeltetése, téli tisztán tartása önkormányzati feladat. A közlekedők biztonsága érdekében az országos közúthálózat kezelője, a Magyar Közút munkatársai folyamatosan figyelik az időjárás-előrejelzéseket, ha szükséges, megkezdik a síkosság elleni védekezést és a hóeltakarítási munkákat.

KM-HP, BM


Jelentősen nőtt a balesetek száma

Télen gyakoribbak a megcsúszásos, eleséses sérülések, így a baleseti ügyeleteken is megnövekszik a betegforgalom. A kórházcsoporthoz tartozó traumatológiai osztályokon a hétvégi hóesés és lefagyás miatt a Jósa András Oktatókórházban 40 százalékkal, a Mátészalkai Kórházban 60 százalékkal nőtt a sérültek száma. – Jellemzően boka- és lábszár-, illetve csuklósérülések miatt szorultak ellátásra a betegek, az idősebb korosztályban csípőtörések is előfordultak. A hétvégi ügyeletben reggeltől késő estig folyamatosan érkeztek a sérültek, a megemelkedett esetszámot az ügyeletes orvosok el tudták látni – tájékoztatott Vitkai Éva sajtófőnök.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában