Helyi közélet

2017.01.19. 15:46

Védőszuri

<em>Védőoltás, védőital, védőmellény, védőszemüveg… védőszent. Ha már ez utóbbiban bízhatunk csupán, mondhatjuk: kilátásaink a minimálisra csökkentek, nem túl rózsásak. Persze, sose szabad feladni, mert aki feladja, az belenyugszik. Aki belenyugszik, az már legfeljebb a kuruzslókban, csodadoktorokban, sámánokban bízhat, és nem az orvostudományban.</em> Györke László írása.

Védőoltás, védőital, védőmellény, védőszemüveg… védőszent. Ha már ez utóbbiban bízhatunk csupán, mondhatjuk: kilátásaink a minimálisra csökkentek, nem túl rózsásak. Persze, sose szabad feladni, mert aki feladja, az belenyugszik. Aki belenyugszik, az már legfeljebb a kuruzslókban, csodadoktorokban, sámánokban bízhat, és nem az orvostudományban. Györke László írása.

Az sosem volt vitatható, hogy mi az olcsóbb és ésszerűbb: a megelőzés, vagy az olykor méregdrága eljárásokon és eszközökön alapuló gyógyítás. A legmeggyőzőbb érvek ellenére érthetetlen, hogy miért ekkora az ellenszenv, ellenérzés a védőoltások iránt. Szinte naponta olvasni arról, hogy elenyésző azok aránya, akik beoltatják magukat például influenza ellen.

Persze, más a helyzet, ha a hivatal a védőoltást kötelezővé teszi. Ez elsősorban a gyermekbetegségek elleni vakcinákra érvényes, mint például a rózsahimlő, a mumpsz, vagy a kanyaró. Ezek ellen már 25 éve kötelező beoltani a gyerekeket. Újabban a bárányhimlő került terítékre, hiszen 2016-ban több mint 36 ezer bárányhimlős megbetegedést jelentettek országszerte. Megcáfolhatatlan tény, hogy azokban a városokban, ahol a magas betegszám miatt az önkormányzat finanszírozta a védőoltást, a bárányhimlős gyermekek száma három év alatt közel tizedére csökkent. Ezért „a ­költséghatékonysági elemzések szerint, ha a vakcina bekerülne a nemzeti védőoltási rendbe, évi másfél milliárd forint lenne ­megtakarítható” – véli Póta György, a Házi Gyermek­orvosok Egyesületének elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában