Helyi közélet

2017.01.17. 12:10

Visszatekintő - A dióburok-fúrólégy a megyében is megjelent

Tarpa - Guti Rudolf szerint nehéz versenyezni a tavaly az öreg kontinensre beözönlött amerikai dióval.

Tarpa - Guti Rudolf szerint nehéz versenyezni a tavaly az öreg kontinensre beözönlött amerikai dióval.

A diótermesztők az átlagos termés felét sem tudták betakarítani 2016-ban, a rossz terméshozamért elsősorban a késő tavaszi fagyok a felelősek, de emellett egy rovarfaj, a dióburok-fúrólégy is károsította a fákat – tájékoztatta lapunkat november végén a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN), mely Újfehértón is működtet kutatóintézetet.

– Sajnos, nálunk is felütötte a fejét a dióburok-fúrólégy nevű kártevő, ennek, valamint a virágzással egybeeső fagy miatt ötven százalékkal csökkent a termésünk – mondta Guti Rudolf, aki Tarpa mellett 41 hektáron termeszt diót.

A beregi gazdálkodó hozzátette: egy dunántúli növényvédelmi szakember látja el őt és gazdaságát speciális tanácsokkal, de még így sem tudták elkerülni a dióburok-fúrólégy elterjedését.

– Az összes fám nemesített, húsz éve foglalkozom dióval. Nagyapámtól édesapám, tőle pedig én tanultam el a ter­mesztés tudományát – fogalmazott Guti Rudolf, aki közölte azt is: külföldre értékesítenek. Mint mondta, nehéz versenyezni a 2015-ben az öreg kontinensre beözönlött amerikai dióval, de mind a technológia, mind pedig a növényvédelem területén igyekszik megfelelni az európai elvárásoknak.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában