Helyi közélet

2017.01.24. 16:21

Maraton a csillagos égen

Bátorliget - A híres francia csillagász, Charles Messier nevét vette fel a bátorligeti amatőrcsillagász klub.

Bátorliget - A híres francia csillagász, Charles Messier nevét vette fel a bátorligeti amatőrcsillagász klub.

Az amatőrcsillagászoknak rendkívüli év az idei: pontosan 200 esztendeje, hogy meghalt Charles Messier francia csillagász, aki XVIII. századi tevékenysége során számos úgynevezett mélyégobjektumot és üstököst fedezett fel.

Érdekes napészlelés

– Messier katalógusa a mai napig ismert az amatőrcsillagászok előtt. Nagysága előtt tisztelegve vettük fel a Bátorligeti Messier Amatőrcsillagász Klub nevet – újságolta Lakatos Márton, hozzátéve: – Talán mi vagyunk az elsők, akik elkezdtük ezt az emlék­évet. Előadást tartottunk a helyi gyerekeknek, majd érdekes napészlelésben volt részük. Kiváló derült ég fogadott bennünket. Ez azért is volt különleges, mert Napunkon már több hónapja, hogy nem láttunk napfoltokat, de aznap újra kedveskedett csillagunk néhánnyal. Mivel nincs lehetőségünk asztrofotó készítésére, így csak mobiltelefonnal tudtuk lefényképezni azt. Szerencsére a gyerekek aznap ismételten átélhették a felfedezés örömét, izgalmát. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a tudomány óráról órára változik.

Az amatőrcsillagászok egyik kedvenc programjának számít egyetlen éjszaka alatt megkeresni mind a 110 Messier-objektumot. Ezt hívják Messier-maratonnak is.

Észlelő-programhétvége

– Terveink szerint a nyáron mi is belevágunk ebbe, hiszen a név kötelez – ígérte Lakatos Márton. – Öröm látni, hogy a helyi gyerekek igazi kis hobbicsillagászokká váltak. Kérdeznek, érdeklődnek, ráébrednek helyükre az univerzumban. Minden héten tart nekik szakkört Alesenszki Roland, így van lehetőségük szélesíteni tudásukat.

Tavasszal vetélkedőt rendezünk nekik, ahol megmutathatják, hogy mit tanultak. Jó érzés, hogy egyre többen követik figyelemmel kis klubunk életét a közösségi portálon is. Gyűjtjük a különböző csillagászati kiadványokat, régi, nem használt távcsöveket. Klubunk az idén is szervez észlelő-programhétvégét Bátorligeten, mégpedig június 21–25-én. Mi általában így búcsúzunk: derült eget kívánunk mindenkinek!

Huszonegy üstököst fedezett fel

Charles Messier 18 évesen megfigyelt egy teljes napfogyatkozást, ami a csillagászat felé fordította a figyelmét. Az akkori nagy divatnak hódolt, az üstökösvadászatnak. Ő az üstökösöket csak felfedezni szerette, tovább nem foglalkozott velük, pályaszámítást vagy követést sem végzett. Emellett egyéb égi jelenségeket is megfigyelt (fedéseket, átvonulásokat, napfolttevékenységet), de sosem tett többet, mint listába szedte a megfigyeléseit, amikből munkatársai számították ki az összes fontos adatot. Még csak összesen 50 körüli számú üstököst ismertek 1750-ben – Messier egymaga huszonegyet fedezett fel. Az üstököskereséshez viszonylag gyenge binokulárokat, kisebb reflektorokat és akromatikus lencsés távcsöveket használt. 1764-től kezdve katalogizálta az északi égbolton látható objektumokat. 1771-ben adta ki első alkalommal a mélyégobjektumokat összefoglaló katalógusát, a Messier-katalógust.

KM–LTL

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában