Helyi közélet

2017.01.06. 11:11

Visszatekintő - A szellemházak országa

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Sok az üres lakás az országban, így a megyénkben is.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Sok az üres lakás az országban, így a megyénkben is.

Magyarországon egyre több az üres lakás egy felmérés szerint. Ezek aránya a nagyobb városoktól a kistelepülések felé haladva nő, az 1000 főnél kisebb lélekszámú településeken már 23 százalékos, az 5000 lakos alatti településeken található az összes üres lakás 44 százaléka.

Azt kutattuk, hogy miként mutatkozik meg ez a tendencia Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egy-egy településén.

Nem lesz szellemtelepülés

Kishódos 30 házából 23-ban laknak.

– A megélhetési gondok miatt a fiatalok máshová költöznek, ezért ha valaki meghal, a háza üresen marad – válaszolta az okokat firtató kérdésünkre Krakkó Zsigmond, a község első embere augusztusban. Hozzátette: a lélekszám mégsem csökken, mostanában két házba is kárpátaljai magyar családok fognak beköltözni.

A Túr-parti településen azt sem hagyják, hogy az üres porták rontsák az összképet – egy mindenki számára előnyös megoldást találtak a problémára.

– A lakatlan házak udvarán konyhakerti növényeket, kukoricát termesztünk a közmunkaprogram keretében, amivel három legyet ütünk egy csapásra: nem burjánzik el a „dzsungel” az elhagyott portákon, munkát biztosítunk, és a terményekből egy kis bevétel is származik.

Igény az öngondoskodásra

Bár arányaiban sok az üres ház Kishódoson, mégsem kell attól tartani, hogy szellem­településsé változik a legutóbbi természeti csapás, a júniusi jégeső nyomán, amely az összes tetőt megrongálta.

– Az itt élőkben még él az igény az öngondoskodásra, segítenek magukon és a közelben élőkön. – Nem mástól várják a támogatást, és a bajban ez különösen kidomborodott: augusztusban csak egy házat fedett fólia, a többin elkészült a tető. Mi több: az ország minden részéből hazatértek a tulajdonosok, hogy rendbe hozzák szüleik házát, még ha lakatlan is.

Kistiszahát fellendülőben

Dombrádra nem jellemzőek a lakatlan házak, a város elnéptelenedett településrésze pedig már túl van a mélyponton – tudtuk meg Kozmáné Kasza Veronikától. – Az elmúlt 38 évben – amióta Dombrádon élek – 300-ról 30-ra csökkent Kistiszahát lakosainak száma. Ahogy fogyott a közösség, sorra megszűnt az élelmiszer- és italbolt, az iskola, a közösségi ház – emlékezett vissza a város polgármestere. – Ugyanakkor vannak, akik épp azért költöztek oda, mert olcsón juthattak házhoz. Kistiszahát fellendülése mégis inkább annak köszönhető, hogy a gazdasági funkció került előtérbe – méhészek, juh-, baromfi- és sertéstartók hasznosítják a területet, és később további – jelenleg elbírálásra váró – pályázatok révén fejlődhet ez a dombrádi külterület.

KM-HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában