Helyi közélet

2017.01.16. 16:47

Visszatekintő - Szikét váltó elektrosebészet

Nyíregyháza - Közel négy évtizede a gyógyításban, közéletben – s van még cél.

Nyíregyháza - Közel négy évtizede a gyógyításban, közéletben – s van még cél.

Dr. Adorján Gusztáv, a ­Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója lokálpatrióta Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeinek vallja magát: Kérsemjénben született, református lelkész édesapját korán elveszítette, tanítónő édesanyja a napokban vette át márványdiplomáját, nővére szintén orvos. A Debreceni Református Kollégiumban érettségizve nem sikerült elsőre a felvételi az egyetemre, de ezért ma már hálás a sorsnak.

Az egészségügy sűrűjében

– Dolgoztam: voltam mentős, segédfertőtlenítő és boncmester. Belekerültem az egészségügy sűrűjébe, így később is pontosan tudtam, éreztem, mit jelent egy mentősnek, műtősnek a kapcsolatrendszer, amikor orvossal kell együttműködnie. Rengeteget láttam, amit a mai napig hasznosítok – értékeli nagyra ezt az időszakot.

Orvosi diplomáját megszerezve 1980-ban érkezett Nyíregyházára, megyei szerződéssel. Ezt azért tartja fontosnak, mert ma már ő is azon dolgozik, hogy egy új ösztöndíjprogrammal minél több fiatal orvost csábítson a megyébe. Ő maga a szülészeten kezdett dolgozni, és a szakvizsga után új területeken indult el.

A rutin szülészet mellett az onkológiai műtéti kezelések irányába fordult. Ő kezdte el Nyíregyházán a petefészekrák kemoterápiáját, később az onkológiai osztállyal karöltve a sugárkezeléseket. Barcelonában, Berlinben is tartott előadásokat ebben a témában.

Külföldi útjain rengeteget tanult is, ennek köszönhetően 1995-ben kezdődhettek el megyeszékhelyünkön a kiterjesztett műtétek a nőgyógyászati daganatsebészetben, fokozatosan bevonva más szakterületeket, összehangolva az eltérő kezelési protokollokat.

– E munka eredményeként a nyíregyházi nőgyógyászat onkosebészeti részlege országos elismertségre tett szert. Szeretném, ha a fiatal kollégák ezt vinnék tovább, minden tőlem telhető módon támogatom: ha kell, műtéti közreműködéssel, asszisztenciával, ha kell, kapcsolati tőkével, kórházvezetői döntésekkel – tudjuk meg, hogy miként képzeli a stafétabot átadását.

Hívták máshová, de maradt

Az évtizedek során mindig elvárása volt a legmodernebb eszközök és módszerek alkalmazása, így az országban elsőként Nyíregyházán szereztek be és alkalmaztak egy speciális elektrosebészeti berendezést, és okkal büszke rá, hogy ő végezte el az első kiterjesztett műtétet ezzel.

– A személyes beállítottságom alapvetően lokálpatrióta. Nekem nagyon fontos a magyarságom, a megyeiségem, a nyíregyházi polgárságom. Az elmúlt közel negyven év során sokszor hívtak dolgozni más kórházakba, de nem mentem, mert úgy éreztem: oda kell adnom vissza valamit, ahonnan jöttem – árulta el erős kötődését szeptemberben dr. Adorján Gusztáv, akinek Nyíregyháza képviselő-testülete díszpolgári címet adományozott 2016-ban.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában