Helyi közélet

2017.02.07. 14:43

100 éve alakult meg hazánk egyik legrégebbi szakmai-tudományos szervezete

Budapest, Nyíregyháza - A centenárium alkalmából jubileumi évet rendeznek, melynek fő eseményét, a Magyar Hidrológiai Társaság emlékülését kedden tartották Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

Budapest, Nyíregyháza - A centenárium alkalmából jubileumi évet rendeznek, melynek fő eseményét, a Magyar Hidrológiai Társaság emlékülését kedden tartották Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. Áder János köztársasági elnök fővédnöki köszöntő levelében hangsúlyozta:

– Mára a víz a legértékesebb és a legveszélyeztetettebb erőforrásunk lett. Egyre többen látják, hogy a fenntartható fejlődési célok elérése, a klímaválság okozta gondok megoldása, mi több, az emberiség puszta megmaradása sem képzelhető el a mind összetettebb problémát jelentő vízgondok megoldása nélkül. Ehhez pedig felkészült, elkötelezett szakemberekre van szükség.

– Éppen ezt a szakmai alapot kínálja fel a Magyar Hidrológiai Társaság, amelynek háromezer egyéni, valamint százötven jogi tagja van – emelte ki a jubileumi eseményen Szlávik Lajos, a nagy múltú egyesület országos elnöke. – Az MHT szervezete tizenhét szakosztályával lefedi a vízzel foglalkozó szakterületeket és húsz megyei, városi, valamint két üzemi szervezetével az ország egész területét. Tagjaik sorában nem csak mérnökök, hanem a vízzel foglalkozó számos tudományág, szakterület képviselői − természettudományos tanárok, geográfusok, kémikusok, orvosok, biológusok, ökológusok, történészek, közgazdászok, jogászok − dolgoznak, ami az elmúlt évszázadban fontos szerepet játszott a mérnökök szemléletének alakításában. A társaság második évszázadába lépve kulcsszavai ezért továbbra is: hagyomány és fejlődés.

Az eseményen a Kelet-Magyarország kérdésére Szlávik Lajos – aki évekkel korábban a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője és az MHT megyei elnöke is volt – elmondta:

– A szakmai társaság egyik legerősebb területi szervezete Szabolcs-Szatmár-Beregben működik. A Tisza és mellékfolyói, árvizei, illetve a megyében az utóbbi években épített árapasztó tározók megvalósítása számos kihívást jelentett a szakembereknek. Kiemelkedően értékes a megyében a szakmai hagyományőrző munka is.

- Marik Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában