Helyi közélet

2017.02.16. 10:12

15,5 kilós halat rántott ki a vízből a zongoraművész

Nyíregyháza, Debrecen, Hajdúböszörmény - Koncert és tanítás, tanítás és koncert. Ördögi mókuskerék ez, amelyből nem könnyű kitörni. S akkor még ott a rengeteg utazás, hiszen az egyik nap Nyíregyházán van hangverseny, másnap már Debrecenben vagy Budapesten várja fellépés, aztán irány Hajdúböszörmény vagy éppen Szatmárnémeti.

Nyíregyháza, Debrecen, Hajdúböszörmény - Koncert és tanítás, tanítás és koncert. Ördögi mókuskerék ez, amelyből nem könnyű kitörni. S akkor még ott a rengeteg utazás, hiszen az egyik nap Nyíregyházán van hangverseny, másnap már Debrecenben vagy Budapesten várja fellépés, aztán irány Hajdúböszörmény vagy éppen Szatmárnémeti. Mozgalmasan telnek Boda Balázs zongoraművész mindennapjai, így aztán egyáltalán nem véletlen, hogyha van egy kis szabadideje, akkor azt igyekszik a vízparton eltölteni, hiszen számára a horgászat a legjobb módszer a kikapcsolódásra, a természetben töltődik fel a következő feladatokra, kihívásokra.

Váratlan helyzetek

– Az apai nagyszüleimnek a Balaton partján, Alsóőrsön volt üdülőjük, s mivel a szüleim dolgoztak, minden nyaramat náluk töltöttem apró gyermekkorom óta. Nagypapa rengetegszer vitt a nádasba sétálni, a stégekről figyeltük a vadkacsákat, a békákat. Hét-nyolc éves lehettem, amikor érdekelni kezdett a horgászat, kaptam is egy Pajtás botot, amit később egy három méteres teleszkópos bot követett – elevenítette fel a kezdeteket a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium művésztanára. – A horgászat mindig része volt az életemnek, csupán akkor hanyagoltam el, amikor a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán tanultam. A diploma megszerzése után, 2001 óta ismét folyamatosan horgászom. Közel húsz éve a barátom Balog József zongoraművész, aki szintén szenvedélyes horgász, s ha mindketten ráérünk, akkor együtt megyünk.

Miért fontos vajon egy zongoraművésznek a horgászat? – vetődött fel óhatatlanul is a kérdés.

– Pihentet a csend, a nyugalom, s maga az a tudat is sokat segít, hogy mást csinálok, mint ami a mindennapi megszokott programom. Valamennyiünkben ott él bekódolva a vadász-halász életmód ösztöne, aztán ezt már mindenki másképpen éli meg. A horgászat komplex tevékenység, hiszen kell hozzá türelem, ha nagy hal van a horgon, akkor felszökik az adrenalinszint és erőt is ki kell fejteni, ugyanakkor bármelyik pillanatban bekövetkezhet egy váratlan helyzet, amire azonnal reagálnia kell a horgásznak.

Boda Balázs Debrecenben lakik, ezért leggyakrabban a pródi horgásztavakat keresi fel. Az eddigi legnagyobb halát is ott fogta két éve, a tükörponty 15,5 kilogrammos volt. Reméli, az idén talán sikerül majd túlszárnyalnia ezt a rekordot. A finom szerelékes horgászatot szereti a legjobban, a match- és a feederbotokat részesíti előnyben.

– Ha el is lehet vinni a halat, nem szoktam elvinni. Nincs olyan sok hal egyik vízben sem, hogy még én is csökkentsem a számukat. Ami hal kell esetleg egy ünnepi étkezéshez, azt megveszem a boltban – árulta el a zongoraművész.

Bevetésre készen a botok

Várja már a tavaszt, hogy mehessen horgászni. Igaz, az idei első horgászatán pár napja már részt vett, ugyanis Balog József barátjával felkerestek egy intenzív horgásztavat, ami egy átfolyás miatt nem fagyott be.

– A kárászok, keszegek mellett fogtam egy 7 kg-os tü­körpontyot is. Az első két ó­rában még bírtuk a hideget, de amikor már átfagytunk, nem volt kellemes a parton lenni. A tavaszi és a nyári horgá­szatot szeretem, amikor a táj is zöld. Ha rajtam múlna, megsürgetném a kikelet ér­kezését, hiszen már bevetésre készek a botok.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában