2017.02.20. 09:41
A környezetbarát, gazdaságos fatüzelésről
Nyíregyháza - Ha hallgatunk a jó tanácsokra, egyszerre kíméljük az egészségünket és a pénztárcánkat.
Nyíregyháza - Ha hallgatunk a jó tanácsokra, egyszerre kíméljük az egészségünket és a pénztárcánkat.
A jó fűtés takarékosság, környezetvédelem és kényelem szempontjából egyaránt fontos. A hagyományos cserépkályha és sparhelt megfelelően használva a 21. században is kényelmes berendezések lehetnek, ugyanakkor a legmodernebb kazánnal is lehet fát pocsékolni és feleslegesen füstölni.
A környezetbarát és gazdaságos fatüzelés szabályait lapunk számára dr. Szigetvári Csaba foglalta össze, aki nemcsak az E-misszió egyesület elnökeként, hanem rendszeres cserépkályha- és sparhelthasználóként is járatos a témában.
Tilos és veszélyes
– Fatüzelésű berendezésben fával tüzeljünk! Veszélyes és tilos a hulladék, a műanyag elégetése, mert olyan mérgező anyagok szabadulnak fel, amelyek rosszullétet, krónikus betegséget, rákot, halált okozhatnak, miközben maró hatásukkal és a keletkező kátrány révén tönkreteszik a fűtőberendezést, eltömítik a kéményt. Nem szabad ragasztott vagy tartósítószerrel kezelt faáruval sem tüzelni, mert az ezekben használt anyagok is mérgezők. Fatüzelésű berendezésben papírt, kukoricaszárat és csutkát csak begyújtáshoz használjunk! További előny, ha tisztán fával tüzelünk, hogy a hamut felhasználhatjuk a kert, a gyümölcsös vagy a gyep talajának „trágyázására”.
Száraz fa, megfelelő huzat
– Fontos, hogy a kémény megfelelő huzatú legyen, ugyanez vonatkozik a kályhacsövekre, füstjáratokra. Minél szakszerűbben fűtünk, annál kevésbé kell tartanunk a korom és a kátrány lerakódásától, a kályha „szétégetésétől”, de a rendszeres kéményseprést, a cserépkályha füstjáratainak tisztítását, a sparhelt felújítását sem érdemes addig halogatni, amíg a fűtési rendszer eljut a működésképtelenség határáig – tudtuk meg a fűtőberendezések állapotának fontosságáról.
– A két évet száradt fa fűtőértéke akác esetében legalább másfélszerese a frissen kivágott fáénak, de fűz, nyár esetében még nagyobb a különbség. Ha nem kellőképpen száraz fával gyújtunk be, az energia nagy részét nem a fűtésre, hanem a fában levő víz elpárologtatására fordítjuk, ráadásul sokkal nagyobb lesz a kátránylerakódás. A megfelelő szárazság eléréséhez a fát lehetőleg hasogatva, de legalábbis felvágva tároljuk száraz helyen egy, de inkább két évig. Ha kényszerből nem elég száraz fával kell tüzelnünk, érdemes a szokottnál vékonyabbra hasogatni és a cserépkályha tetején szárítani pár napig.
– Sokat számít a begyújtás módja és a tüzelés menete is. A fában felhalmozódott energia nagy része az égéskor eltávozó anyagokból származik, amelyek, ha kevés az oxigén és alacsony az égési hőmérséklet, rosszul hasznosulnak, és légszennyezést okozva távoznak a kéményből vagy lerakódnak a füstjáratokban anélkül, hogy hő termelődne belőlük. Emiatt fontos, hogy a begyújtást követően elég gyorsan felmelegedjen az égéstér, és a tüzelő nagy felületen tudjon érintkezni a forró, megfelelő oxigéntartalmú levegővel.
– Cserépkályhánál a megfelelő körülmények megteremtését segíti, ha begyújtáskor legalulra helyezzük a vastagabb fát, majd feljebb fokozatosan vékonyabbra hasított darabokat teszünk. Felülre ujjnyi vastagságú fák kerüljenek, a tetejére gyújtós vékonyságú száraz gally, vessző, faszilánk! A begyújtást felülről végezzük, így legelőször a vékonyabb rétegek kapnak lángra, ami gyorsan hőt termel, így az alsóbb rétegekből fokozatosan átforrósodva és begyulladva már a forró levegőben tudnak hasznosulni az éghető anyagok. Emellett az égés során a fa nem roskad rá a tűzre, ezzel biztosítva a jobb levegőellátást. A begyújtás és tüzelés teljes ideje alatt elegendő levegőt kell biztosítani, a levegőnyílást csak akkor szabad lezárni, amikor lánggal égő fa már nincs az égéstérben, csak izzó parázs. Ezzel a módszerrel napi egyszeri, nagyon hideg idő esetében kétszeri begyújtással folyamatos meleg biztosítható, meghosszabbítható a kályha élettartama, és a füstjáratok, a kémény is lassabban kormolódnak el.
Életre szóló befektetés
– Teljesen kihűlt és friss építésű cserépkályhák esetében először csak óvatosan és kevés tüzelővel gyújtsunk be, tartózkodjunk a gyors felforrósítástól! Kedvező, ha a következő begyújtáshoz a fát a még meleg, de már nem forró, parazsat még nyomokban sem tartalmazó kályhában készítjük elő.
– A legjobb tüzelőberendezéstől se várjunk csodát, ha a házunk rosszul szigetelt és a nyílászárók állapota nem megfelelő. A szigetelés egy életre szóló befektetés, amelynek áldásait már az első télen megtapasztalhatjuk – mondta végezetül Szigetvári Csaba.
KM-HP
A kandallóktól nem várhatunk sokat
– A fatüzelésű berendezések közül fűtésre olyat válasszunk, amely nagy hatásfoka, jó hőtároló képessége miatt a téli hidegben kevés begyújtással is tartós meleget tud biztosítani – kézenfekvő választás a hagyományos cserépkályha, de a tömegkályhák még jobb hatásfokúak. Hátrányuk, hogy lassan melegszenek fel, ezért nem árt, ha van olyan berendezés is, amely gyorsabb hőleadásra képes, erre a célra megfelel a sparhelt vagy a rakétakályha. Ezek tüze gyakoribb táplálást igényel, de gyorsan melegítenek, és jobban hasznosul bennük a vékony gally, vessző. A hangulatos és divatos nyitott kandallóktól nem várhatunk sokat, mert folyamatos táplálás mellett is csak alacsony hatásfokkal hasznosítják a fát, és a hőtartó képességük is korlátozott.