Helyi közélet

2017.02.23. 12:14

A mártírok vére magvetés

Napkor - Huszonöt, két és fél méter magas tablókból álló állandó kiállítás emlékeztet az elhurcoltakra.

Napkor - Huszonöt, két és fél méter magas tablókból álló állandó kiállítás emlékeztet az elhurcoltakra.

Nemrég a Gulag Emlékév kapcsán a VERITAS Történetkutató Intézet jóvoltából készült egy különleges vándorkiállítás, ami számtalan nyelvre lefordítva járja a világot, s látható lesz New Yorktól Canberráig, Krakkótól Munkácsig. A kiállítás a második világháború végén a Szovjetunióba elhurcolt hadifoglyoknak és kényszermunkásoknak állít emléket. Ám talán még ennél is nagyobb szenzáció, hogy ugyanennek az állandó mását egyedüliként Napkoron állították fel, amelyet tegnap, az emlékév záróhetén adtak át ünnepélyes keretek között a Harangodi Erdészeti Erdei Iskola szomszédságában.

Nem tanulhattunk róla

Az ünnepséget Csallóközi Zoltán miniszterelnök-helyettesi főtanácsadó nyitotta meg, aki ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy azt a sötét korszakot soha nem szabad elfelejteni, mert a háború utáni 45 évben a megszállók és az őket kiszolgáló hatalom kollaboránsai mindent megtettek, hogy ez feledésbe merüljön.

– Fontos, hogy minél több fiatal lássa ezt a kiállítást, hiszen ma már kevesen élnek a hét évtizeddel ezelőtti meghurcoltatások elszenvedői közül, ráadásul a mai fiataloknak nemhogy a szülei, de már a nagyszülei sem tanultak erről az iskolában – hangsúlyozta Csallóközi Zoltán, majd hosszan sorolta a szörnyű példákat, hol egy honvéd alezredes, egy ferences rendi szerzetes, határőrtiszt által megrontott lány, főhadnagy, vagy éppen orvostanhallgató sorsából villantva fel tragikus részleteket.

Támba Miklós, a Napkori Erdőgazdák Zrt. vezérigazgatója házigazdaként minden közreműködőnek megköszönte, hogy az állandó kiállítás létrejöhetett.

Megmutatják a gyerekeknek

Megígérte, hogy a tárlat az erdei iskola programok részévé válik, s minden ide érkező gyerekkel megismertetik történelmünk e szörnyű időszakát.

Ezután Fodor Miklósnak és Juráncsik Antalnak átadták az EMMI miniszterének, a Gulag Emlékbizottság elnökének, Balog Zoltánnak az emléklapját, illetve az érintett települések polgármestereinek a megbízásából a nagykállói Sziklai György és a napkori Vislóczki Mihály emléklapját is átvehették az idős kitüntetettek képviselői. Zárásképpen az egyházi méltóságok megáldották az emlékkiállítást. KM-MJ

A szenvedő csonka Bereg

Dr. Szakály Sándor, a VERITAS Intézet főigazgatója elsősorban arra irányította a figyelmet, hogy bár egy nemzet egésze szenvedett, különösen kivette a részét ebből a szenvedésből 1944 szeptemberében a csonka Bereg, s egy kicsit távolabb az Ung-vidék és Kárpátalja.

– A szörnyűséghez hozzátartozik, hogy az elhurcoltak életkora 18 és 50 év között volt, s asszonyokat és lányokat, s katonaviseltnek nem nevezhető férfiakat is elhurcoltak. Az út, amelyre léptek, hol hosszabb, hol rövidebb volt, valaki túljutott az ország határán, s van, aki nem – sorolta a szónok.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában