Helyi közélet

2017.02.08. 15:10

Az interneten könnyen áldozattá válhatunk

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Minden évben február második hetének második napja a biztonságos internet nap – 2008-tól már hazánkban is. Az idén ez a dátum február 7-ére esett; kedden több mint 120 országban igyekeztek rávilágítani a digitális technológiák felelősségteljes és biztonságos használatára.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Minden évben február második hetének második napja a biztonságos internet nap – 2008-tól már hazánkban is. Az idén ez a dátum február 7-ére esett; kedden több mint 120 országban igyekeztek rávilágítani a digitális technológiák felelősségteljes és biztonságos használatára.

– Az internet használata ma már a mindennapok része minden korosztály számára. A mai gyermekek és fiatalok meglepő magabiztossággal mozognak a világhálón, miközben talán eszükbe sem jut, hogy az internetben rejlő nagyszerű lehetőségek veszélyeket is rejtenek – mutatott rá dr. Kovács Attila alezredes.

– Míg felnőttként igyekszünk tudatosan kezelni levelezéseink, munkáink tartalmát és óvjuk személyes adatainkat, addig a gyermekekből életkori sajátosságaikból fakadóan hiányozhat a gyanakvás, ami kiszolgáltatottá teheti őket – tette hozzá a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának megbízott vezetője.

A gyerekek „digitális bennszülöttként” jobban eligazodnak a számítógépek, okos­eszközök világában, mint a szüleik, éppen ezért kiemelten fontos, hogy családon belül a két generáció tagjai beszéljenek tapasztalataikról, élményeikről, s akár közösen alakítsanak ki valamiféle értékrendet ezen a területen is. Erre azért is van szükség, mert a tizenévesek rendkívül sebezhetőek ezen a csatornán keresztül, bárki online zaklatás, gyűlölködés áldozatává válhat, ami akár tragédiához is vezethet. Éppen ezért lényeges, hogy megtanítsuk számukra, miként védekezhetnek más felhasználók rosszindulata és az adathalászat ellen.

A világháló sohasem felejt

– Rengeteg időt töltünk közösségi oldalakon, a világháló pedig sohasem felejt. A telefonszámoknak, születési időpontoknak vagy a lakcímeknek semmi keresnivalójuk sincs ezeken a felületeken. Vigyázni kell a privát képekre és videókra is, ha felkerülnek a netre, már nem ellenőrizhetjük, hogy mi történik velük.

– A közösségi portál zaklatás helyszínévé is válhat, ezeket haladéktalanul jelezni kell az üzemeltetőknek. Célszerű a támadások során megjelentetett anyagokat (képeket, beszélgetéseket) megőrizni, hogy azokat később egy rendőrségi ügyben bizonyítékként lehessen felhasználni – tanácsolja dr. Kovács Attila.

Ne legyünk védtelenek!

– Az internet mára sokak életében családtaggá vált, akiről azt hihetjük, ismerjük, megbízhatunk benne, rábízhatjuk „titkainkat”. A könnyen hozzáférhető online tartalmak nem csak vírusveszélyt, lelki sebesüléseket is magukban hordozhatnak! – figyelmeztet Plajos Gábor, a nyíregyházi Computer Hospital ügyvezetője, aki szerint főleg a fiatalok vannak veszélyben. – A tizenévesek gyakran olyan tartalmakat is megnéznek, amik láttán a szüleik elájulnának. Szerencsére már vannak olyan applikációk, amiket kifejezetten a gyermekek védelmére fejlesztettek ki – számítógépre, mobiltelefonokra és táblagépekre is.

– Azt se felejtsük el, hogy egyre több okoseszköz bukkan fel a piacon, ami internetre kapcsolódva működik, például háztartási eszközök, biztonsági rendszerek. Ezek is veszélynek lehetnek kitéve, akár a felhasználók, ezért beüzemelésüket és karbantartásukat inkább bízzuk szakemberre! Gyermekeinket és gépeinket is védjük meg a támadásoktól! – tanácsolta az informatikus.

A rendőrség tanácsai a legfiatalabbaknak

Használd azokat az eszközöket (jelszó, tűzfal, vírusirtó, frissítések), melyek géped védelmét és a biztonságodat szolgálják!

Adataid (név, születési hely és idő, elérhetőségek, azonosítók) nem tartoznak akárkire. Figyelj rá, adott esetben beszéld meg a szüleiddel, hogy kinek adod meg ezeket!

Ne higgy el mindent! A neten mindenki annak adja ki magát, akinek akarja.

Ne rakj fel magadról vagy ismerőseidről olyan képet, melyet később megbánhatsz, mert ezek örökre a világhálón maradhatnak.

Ismeretlen feladótól érkező levelet ne nyiss meg, nyugodtan töröld ki azt.

Ha nyilvános chatre vagy bejelentkezve, ne hagyd a géped őrizetlenül!

Vigyázz a számítógépes játékokkal, közösségi oldalakkal, mert függőséget okozhatnak!

KM-Csa, PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában