Helyi közélet

2017.02.15. 18:29

Decibelben mérik a dombrádi Golf-áramlatot

Dombrád - Túlszárnyalni egy felszálló repülőgép hangerejét – ha ez sikerült, már komolyan veszik az autóhifi-építőt a hangnyomásversenyeken.

Dombrád - Túlszárnyalni egy felszálló repülőgép hangerejét – ha ez sikerült, már komolyan veszik az autóhifi-építőt a hangnyomásversenyeken.

Boka Gergő jócskán meghaladta ezt a szintet: többször elnyerte a magyar bajnoki címet. A dombrádi fiatalember a 2000-es években egy ismerőse autójában ülve szeretett bele az autóversenyek eme különös válfajába, azután már nem volt megállás.

– Életem első versenyén, a 2013-as dögei krumplifesztiválon kategóriagyőzelmet arattam. Egy hónappal később, Encsen a tapasztalatok és a versenyzőtársak tanácsainak birtokában ismét első lettem, az újabb siker arra ösztönzött, hogy magasabb kategóriában induljak. A következő évben elértem a bűvös 150 decibelt, ami a maximális teljesítményen üzemelő sugárhajtóművek hang­erejének felel meg – idézte fel a kezdeteket Gergő.

Magyar bajnok

– Magyarországon négy számottevő hangnyomásverseny-sorozat van. Én a BFB-ben indulok, szerintem ebben a legerősebb a mezőny – rekorderek és világbajnokok is kerültek már ki innen –, de a kiélezett versengés ellenére is családias a hangulat. Ebben a sorozatban 2014-ben sikerült eljutnom a legnagyobb elismerésig, a magyar bajnoki címig. Sok versenyen jártam 2015-ben is, és sikerült megvédenem a címemet, tavaly viszont új kihívásokat kerestem – vette számba pályafutása fontosabb állomásait a leghangosabb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei autó tulajdonosa.

Újabb és újabb kihívások

– Az elmúlt télen – sok segítséget kapva a családomtól és a barátaimtól – megépítettem az „álomrendszert”. A versenysorozat márciusban hazánk legnagyobb tuningshow-ján, az AMTS-en vette kezdetét. A szoros határidő miatt éppen csak elkészültem, ennek ellenére a legmagasabb kategóriában sikerült egyperces átlagmérésen is tartanom a 150 decibel fölötti szintet. Ezután több elismerést is begyűjtöttem különféle hazai és nemzetközi versenyeken, mégis úgy döntöttem, hogy a bajnoki versengés helyett új kihívást keresek, és átépítem az autót.

– Az új rendszer kifejezetten arra készült, hogy az alacsony frekvencia segítségével meglobogtassa a lányok haját, a kikísérletezésében a húgom, Réka segített. Sikerült elérnem a célt, így az autóm népszerűbb lett, mint valaha – ha egy találkozón bemutatom, mire képes, azonnal körülállják, videóra veszik a mutatványt, és lépten-nyomon megkérnek, hadd részesüljenek az élményből.

Boka Gergő 2017-ben ismét új kihívást keres, azonban még nem biztos, hogy sikerül meghódítania az újabb kategóriát, az induláshoz ugyanis egy másik autóra lenne szüksége.

– Annyi bizonyos, hogy folytatom a versenyzést, és igyekszem öregbíteni Dombrád hírnevét – szögezte le.


Nem csak hangos, nehéz is a gépkocsi

– Kifejezetten erre a célra vásároltam egy régebbi Volkswagen Golf kombit, de a mindennapokban is ezt használom. Egyszer a hangnyomástól kirobbant a szélvédője és felrepedt a teteje, ezért a megfelelő helyeken zártszelvényekkel megerősítettem a karosszériát. A merevítés és a hangrendszer miatt másfélszeresére nőtt a Golf súlya, ezért az új fékalkatrészek és kerékcsapágyak már 15 ezer kilométer alatt elkopnak – éppen ennyit tettem meg tavaly a versenyek miatt – beszélt Gergő az autójáról, hozzátéve: az átépítés megfelel az előírásoknak.

A kocsi lelkéről, a hangrendszerről elmondta: – Egy mélyláda egyszerűnek néz ki – hat lapból áll –, de amíg a végeredményhez eljutok, sokat, néha több hétig kell kísérleteznem a méretekkel, a vastagsággal; a siker az apróságoknak köszönhetően jön. Minden egyes autótípusban más és más rendszer az optimális. Egy efféle, házi készítésű rendszert sokkal finomabban be lehet állítani mint egy gyárit, ezért zenei élmény tekintetében is kimagasló, de a lényeg természetesen a hangnyomás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában