Helyi közélet

2017.02.24. 14:32

Évet értékelt a kapitány: Jól teljesítettek a zsaruk Nyíregyházán 2016-ban

Nyíregyháza - A statisztikák alapján jól teljesített tavaly a városi rendőrkapitányság, de a bűnözők sem ültek ölbe tett kézzel.

Nyíregyháza - A statisztikák alapján jól teljesített tavaly a városi rendőrkapitányság, de a bűnözők sem ültek ölbe tett kézzel.

– Csökkent a bűncselekmények száma, javult a nyomozáseredményességi mutató – összegezte a Nyíregyházi Rendőrkapitányság 2016-os teljesítményét a csütörtöki évértékelőn dr. Illés László rendőr alezredes. A városi kapitányság vezetője kiemelte: évek óta 50 százalék feletti a nyomozások eredményessége. Más, hasonló adottságú megyei jogú városokkal összehasonlítva, a szabolcsi megyeszékhely a bűncselekményszáma alapján és a közel 57 százalékos nyomozáseredményesség tekintetében is a 4. helyen áll a rangsorban, ami jó eredmény.

Nőtt a lakossági elégedettség

Elhangzott: a magas lakosságszám miatt a kapitányság „felségterületén” dolgozó egyenruhásoknak nincs könnyű dolguk, de a rend őrei remekül helytállnak és hatékonyan együttműködnek az őket segítő társszervekkel és -szervezetekkel.

Munkájukat a lakosság is egyre inkább elismeri és értékeli: tavaly már átlagosan 4,3-as osztályzatot kaptak a városlakóktól, szemben az öt évvel azelőtti 3,9-cel. Volt olyan eset, amikor egy gépkocsifeltörőt polgári segítséggel sikerült üldözőbe vennie és elfognia a rendőrnek.

– A bűncselekmények területi megoszlását tekintve, a nagyobb városokban, így például Nyíregyházán, Nagykálló és Baktalórántháza környékén gyakoribbak az elkövetések, Nagyhalászban és Rakamazon arányosan kevesebb a bűncselekmények száma. Országos viszonylatban megyénk a közepesen bűnfertőzött kategóriába tartozik. A mutatók optimizmusra adnak okot mind a megye, mind a megyeszékhely tekintetében: a Nyíregyházi Rendőrkapitányság működési területén 2010-ben közel 4000, tavaly kevesebb mint 2000 bűnesetet regisztráltak, a megyében 3621-ről 2077-re zuhant ez a szám – mutatott rá a kapitányságvezető.

Vigyázat, internetes csalók!

Jó hír, hogy jelentősen, 22 százalékkal csökkent a testi sértések száma, viszont három emberölés miatt is nyomozás indult tavaly, emlékezzünk csak az orosi gyilkosságra. Feleannyi autófeltörés történt, harmadára csökkent a garázdaság, szerencsére a lopások és rablások is visszaszorultak.

A kerékpárlopás továbbra is „négy évszakos” népszerűségnek örvend. A betörések helyszínén olykor igen primitív, máskor kifinomult módszerekkel találkoznak a rendőrök. A lakások mellett a bűnözők célkeresztjébe kerültek a trafikok is, nem beszélve az internetes, telefonos csalásokról, átverésekről.

Vége a „hangversenynek”

Nagy hasznát veszik a rendőrök és a közterület-felügyelők a Nyíregyházán működő 174 térfigyelő kamerának – derült ki az évértékelőn. A csendes megfigyelők számos esetben voltak már a bűnüldözők segítségére, így sikerült a nyomukra akadni például a belvárosi műemlék villamost megrongálóknak.

Lakossági jelzésekre reagálva sikerült felszámolni a motoros gyorsulási és „hangversenyeket” a körútjainkon, az egyenruhások odafigyelnek a városban bulizó fiatalok „kordában tartására” is, problémát jelent viszont a kábítószer elleni harcban az újabbnál újabb pszichoaktív szerek felbukkanása.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában