Helyi közélet

2017.02.22. 14:55

Helytálltak jó és rossz sorsban

Nyíregyháza - A Kállay család újabb értékkel gyarapította a megyeszékhely kincseit.

Nyíregyháza - A Kállay család újabb értékkel gyarapította a megyeszékhely kincseit.

A Kállay család orosi ága még tavaly áprilisban, a felújított kállósemjéni családi kúria átadásakor nyilvánosságra hozta, hogy a megyeszékhelynek ajándékoznák a napkori ág egyik neves képviselőjének, Kállay Tamás egykori pénzügyminiszternek a díszmagyarját a hozzá tartozó összes kiegészítővel. Az unikális történelmi ruhadarab tegnap Nyíregyházára érkezett, s az ajándékozási ceremónián a város vezetőin kívül megjelent a legidősebb Kállay, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének volt elnöke, Kállay Ubul Tamás, két fia, Kállay Kristóf és dr. Kállay Krisztián, valamint a legifjabb Kállayak: Borbála és Zsombor.

Nem került lánctalpak alá

Dr. Kállay Krisztián a dolmányról és mentéről elmondta, a 30. születésnapjára kapta a nagymamájától, Ágotától. Az öltözéket egészen idáig azért is nagy becsben tartották, mivel hasonló se maradt ezen kívül a család birtokában.

– Az ötvenes évek kitelepítései nagyon szétszórták a családot, sem iratok, sem más relikviák nem maradtak, kész csoda, hogy a díszmagyar megmaradt – mondta el a rendkívüli ruhadarab „túlélésének” kalandos történetét dr. Kállay Krisztián. – A dédszüleimet Gödöllőre száműzték, ahol a szovjet megszállás idején tiszteket is elszállásoltak. Egy mocsaras téli napon nem indultak a harckocsik, s a házba berontó katonák az előszoba akasztóiról kapkodták le az ott talált öltözékeket, hogy a lánctalpak alá dobálják. Gyakorlatilag minden értékes ruha megsemmisült, s ez a díszmagyar volt az egyetlen, ami megmenekült.

Az elbeszélésből fény derült arra is, hogy a család sokat gondolkodott az öltözék sorsáról. Mivel úgy okoskodtak, hogy felújítani sokba kerülne, ráadásul utána is csak kevés ember láthatta volna, kigondolták: legyen ez is a Kállay-gyűjtemény része. Láttak ugyanis Nyíregyházán egy festményt a gyűjteményben Kállay Tamásról, akit éppen ebben a ruházatban ábrázolt az alkotó.

A Kállay-ház éke lesz

A városnak átadott ruhadarab hamarosan a Jósa András Múzeum restaurátoraihoz kerül, s ha elvégzik rajta a szükséges helyreállítási munkákat, a Kállay-gyűjtemény fő helyén várja majd a közönséget. Dr. Kovács Ferenc polgármester meg is ígérte az átadóünnepségen, hogy az adományra ugyanabban a szellemben vigyáznak majd, ahogy azt az eddigi értékekkel tették, s teszik.

– A Bessenyei téri Kállay-ház felújítása már a végéhez közeledik, az épületet szeretnénk eredeti szépségében helyreállítani, hogy a Kállay-gyűjtemény, s benne ez a nemes adomány is méltó helyre kerülhessen – fogalmazott a városvezető.

Magára talált a család

Kállay Tamást, a díszmagyar egykori viselőjét 1963-ban Gödöllőn temették el, de a sírja nyomára csak a helyi katolikus plébánia másodkönyvelésében bukkantak rá a hozzátartozók. Földi maradványai ma már a kállósemjéni kúria kápolnájában pihennek. Mára a család mindkét ága magára talált, s a saját erejükből újból fontos pozíciókat töltenek be a hazai közéletben. Sikerült jó és rossz sorsban is megállni a helyüket, fogalmazta meg a legidősebb Kállay.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában