Helyi közélet

2017.02.13. 10:32

Javulhat a levegő - jövőre már csak környezetkímélőbb fűtőkészülékeket fognak árulni

Nyíregyháza - Folyamatosan szigorodnak a következő években a lakossági fűtési rendszerekre vonatkozó műszaki követelmények, aminek célja az energiafelhasználás hatékonyságának növelése mellett a levegőszennyezés csökkentése is.

Nyíregyháza - Folyamatosan szigorodnak a következő években a lakossági fűtési rendszerekre vonatkozó műszaki követelmények, aminek célja az energiafelhasználás hatékonyságának növelése mellett a levegőszennyezés csökkentése is. A következő időszakban az újonnan vásárolt, egyedi gázüzemű fűtőkészülékeknek és a szilárd tüzelésű kazánoknak fokozatosan meg kell felelniük a komolyabb energiahatékonysági, károsanyag-kibocsátási elvárásoknak.

A részletekről Szalai Gabriella, a Magyar Energiahatékonysági Intézet (Mehi) ügyvezető igazgatója a napokban úgy nyilatkozott: az idén tavasztól energiacímke kerül a szilárd tüzelésű kazánokra, és a gázkonvektorból is csak energiatakarékos és jóval környezetkímélőbb terméket lehet majd árulni 2018 januárjától.

A szigorításoknak oka van

Jövő év őszétől a gázüzemű, központi fűtés céljára szolgáló berendezésekből csak az kerülhet a boltokba, amely megfelel a szigorúbb nitrogén-oxid-kibocsátási előírásoknak. 2020-tól a szilárd tüzelésű kazánoknak, két évvel később már az ugyancsak szilárd tüzelésű kályháknak is szigorúbb előírásoknak kell megfelelniük, mint jelenleg.

A szigorítás oka, hogy óriási gondok forrása a légszennyezés, hazánkban továbbra is aggodalomra ad okot a levegőminőség. 2013-ban csaknem 14 ezer olyan korai haláleset történt Magyarországon, amelyet a légszennyező részecskék, az ózon vagy a nitrogén-dioxid koncentrációja váltott ki.

A vizsgálatok megállapították, hogy a lakossági fűtés a legnagyobb levegőszennyező. A Földművelésügyi Minisztérium adatai feltárták: napjainkban a kis méretű szálló por kibocsátásához legnagyobb mértékben a lakossági fűtés járul hozzá, csaknem hetven százalékkal.

A szén-dioxid-szennyezés és a teljes energiafelhasználás majdnem negyven százaléka közvetlenül az épületek üzemeltetéséhez köthető, a háztartások pedig ennek megközelítőleg a harmadáért felelnek.

Gázárak és gázminőség ide, szigorítások oda, a nyíregyházi Veres Tamás nem cserélné le jelenlegi cirkófűtését és gázbojlerét, ugyanakkor hozzátette: a levegőszennyezettség csökkentése közös, társadalmi felelősségünk. – Tapasztalataim szerint mintegy 20 százalékkal romlott a gáz minősége az utóbbi időben, ez a fűtésnél, főzésnél is tetten érhető, de nem térnék vissza a hagyományos, környezetszennyezőbb fűtési formákhoz.

– Ha bizonyos készülékeket cserére, korszerűsítésre ítélnek, az bizony sokba kerülhet. A lányoméknál nemrégiben végeztek kéménybélelést a szakemberek, közel 300 ezer forintba került – mesélte hűséges olvasónk, Veres Tamás.

MTI/KM


Gyorsan alkalmazkodott a kazánpiac

Az uniós kazáncsere-rendelet értelmében tavaly júliustól kizárólag kondenzációs kazánok szerelhetők fel. Ez komoly gondot jelentett a társasházi családok számára, akiknél az égéstermék-elvezetés gyűjtőkéményen vagy úgynevezett ALU egyedi füstgázelvezetésen keresztül történik, mivel gyűjtőkéménybe csak azonos típusú készülékek köthetők be. A zárt égésterű turbós kazánnal fűtők számára eddig nem volt kiút ebből a helyzetből, ám a kazánpiac gyorsan alkalmazkodott az EU kazáncsere-rendeletéhez.

– A készülékfejlesztések eredménye lett például a turbós kazánokat váltó, új típusú kondenzációs Biasi Turbo készülék, ami megoldást jelent a gyűjtőkéményes társasházban és az egyedi füstgáz-elvezetésű lakásban élők számára is. Így ők drága kéményátalakítás és hosszadalmas engedélyeztetés nélkül cserélhetik le tönkrement turbós berendezéseiket – magyarázta Patonai Roland, a Szerelvénybolt Kft. vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában