Helyi közélet

2017.02.13. 14:58

Lovaggá ütötték a kiváló klubvezetőt

Mezőladány - A település szépkorú lakosaként is fontos szerepet tölt be kimagasló közéleti tevékenységével.

Mezőladány - A település szépkorú lakosaként is fontos szerepet tölt be kimagasló közéleti tevékenységével.

Mint ismeretes, a magyar kultúra napján Budapesten felavatták a Magyar Kultúra Lovagjait. A Stefánia Palotában rendezett ünnepségen, amelynek díszvendége Szatmárnémeti volt, megemlékeztek a reformáció 500. évfordulójáról is.

Ennek keretében posztumusz „Az egyetemes kultúra lovagjává” avatták Kálvin Jánost, és „A magyar kultúra lovagjává” Károli Gáspárt. Az idei 29 kitüntetett között a lovagrend alapítója, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Nick Ferenc 620. sorszámmal lovaggá ütötte Babják Pétert, a mezőladányi Petőfi Sándor Nyugdíjasklub vezetőjét „A település életminőségének fejlesztéséért”.

Fáradhatatlan vezető, szervező

Az indokolás szerint: a kitüntetett a település szépkorú lakosaként is fontos szerepet tölt be a kimagasló közéleti tevékenységével. Huszonhárom éve vezetője a nyugdíjasközösségnek, a klub rendezvényeinek szervezője, kultúrprogramjainak gazdagítója.

Fiatalabb korában Babják Péter évtizedeken keresztül irányította a termelőszövetkezet sportegyesületét. Túl a nyolcvanon fiával és unokájával vezeti zenekarát, amely főszereplője a települési, a térségi, a megyei, de nem egyszer a határon túli találkozóknak, kulturális programoknak is.

A fáradhatatlan klubvezető több mint egy évtizede szervezi az ország hét Ladány nevű települése közötti nyugdíjas-találkozókat. Január 28-án Mezőladányban, a nyugdíjasklub házi ünnepségén köszöntötték az új lovagot, többek között a klub tagjai, Nick Ferenc alapítványi elnök, Román Demeterné, a Nyugdíjasok Megyei Szövetsége elnöke, Bakó Ferenc képviselő, volt polgármester, Beregi István görögkatolikus lelkész és több társklub képviselői is Mátészalkáról, Újkenézről és Nyíregyházáról.

- Erdélyi Tamás -


Korábbi megyénkbeli kitüntetettek

Hasonló elismerésben korábban a megyénkből Pálfi András polgármester (Aranyosapáti – 2000); dr. Ulbrecht Sándor állatorvos (Nagyvarsány – 2000); Nagy Csaba tárogatóművész (Nyíregyháza – 2003); Csorba István Kadosa festő, író (Kisvárda – 2004); Rabóczki Lászlóné, a Krúdy Vigadó tulajdonos-igazgatója (Nyíregyháza – 2006); Vinczéné Szilágyi Melinda zenetanár (Csenger – 2007); dr. Vraukóné Lukács Ilona könyvtáros (Nyíregyháza – 2007); Pregitzer Fruzsina színművész (Nyíregyháza – 2010); Kerekes Miklós polgármester (Ajak – 2013), Vass Béláné Oláh Ágnes tanár, karvezető (Záhony – 2015) és Szalai László református lelkész (Fehérgyarmat – 2016) részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában