Helyi közélet

2017.02.25. 12:36

Szikrázó konnektorból égő ház

Nyíregyháza - Odafigyeléssel a háztartásokban is megelőzhetőek az elektromosság okozta tragédiák.

Nyíregyháza - Odafigyeléssel a háztartásokban is megelőzhetőek az elektromosság okozta tragédiák.

– A hivatalos statisztikák szerint 2016-ban a megelőző öt év átlagához képest közel megduplázódott az elektromos okból keletkezett tűzesetek aránya. Több tucat olyan tűzeset következett be megyénkben is – nagyrészt lakóépületekben –, amely az elektromos hálózat hibájára vezethető vissza.

Lakásunkat füstérzékelőkkel, tűzjelző berendezéssel is felvértezhetjük.

Leskovics Zoltán

Milyen okai lehetnek ezeknek az „alamuszi” tüzeknek? – tettük fel a kérdést a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelőjének. Leskovics Zoltán tűzoltó alezredesnek bőven volt mondanivalója az okokról és azok megelőzése érdekében ajánlatos teendőinkről.

– A társas-, panel-, és régi családi házakban gyakran találkozunk elhasznált, alulméretezett vezetékekkel – mondta a tapasztalatokról az alezredes. – Napjainkban megnövekedett a lakásokban egyébként is jócskán megszaporodott háztartási eszközök teljesítménye. A porszívó, hajszárító, automata mosógép, mikrohullámú sütő, klíma, szárítógép, mosogatógép egy időben működtetése túlterhelheti a régi hálózatokat, melyek korszerűtlenségére utalhat, ha többször pislákol a lámpa vagy szikráznak a konnektorok. Fontos, hogy több elektromos hosszabbító kábelt ne csatlakoztassunk egymásba, hogy ne terhelődjön túl az elektromos hálózat – figyelmeztetett a szakember, és azonnal hozzá is tette: elektromos tüzet tilos vízzel oltani!

Próbálkozhatunk homokkal vagy valamilyen nem gyúlé­kony, nagy felületű anyaggal, ami elzárja az oxigént a tűztől.

Javasolt egy tűzoltó készüléket készenlétben tartani otthon, mert a kezdeti tüzek oltására hatékonyan alkalmazható, megelőzve így a komolyabb károkat és a személyi sérülést. Elektromos tűz esetén, ha van rá idő és mód, először áramtalanít(tat)sunk, azonban a vízzel oltás ezek után is kockázatos lehet.

Ha több kettőnél

– Legfontosabb a gyors helyzetfelmérés. A tűz másodpercek alatt rohamosan elterjedhet, így ha látunk esélyt a megfékezésére és eloltására, azt azonnal kezdjük meg. Ha erre nincs lehetőség, akkor az első dolgunk a tűzoltók értesítése legyen, és csak utána kezdjünk az oltásba, illetve a kármentésbe. Ha a tűz akkora, hogy már a testi épségünket vagy a lakás szerkezetét veszélyezteti, hagyjuk el az épületet és haladéktalanul szóljunk a szomszédoknak is.

- KM-GB -


Hálózatmustra

Amikor elhagyjuk az otthonunkat, a 24 órás üzeműek kivételével áramtalanítsuk elektromos berendezéseinket egy esetleges elektromos zárlatból keletkező tűz megelőzése érdekében. Üzemelő mosógépet ne hagyjunk őrizetlenül!

Ne használjunk hosszabbítót, kábeldobot feltekerve, mert így a kábel terhelve túlmelegszik, megolvad, tüzet, égési sérülést okoz.

Különböző anyagú vezetőket (réz és alumínium) nem szabad egymáshoz csatlakoztatni, s így kötéseket kialakítani!

Az elektromos hálózatban keletkezett hibákat mindig szakemberrel javíttassuk meg, akit a regisztrált villanyszerelői körből (www.eon.hu honlapon) célszerű választani.

A korszerűtlen elektromos hálózatot érdemes minél előbb szakemberrel átvizsgáltatni attól függetlenül, hogy a jogszabályok azt megkövetelik-e.

Szükség esetén érdemes teljes cserét kérni, mert a felújítására fordított pénz megtérül, hiszen egy zárlat miatt akár teljes lakások, családi házak is leéghetnek.

A saját érdekünkben

A háztartások – a határértéket jelentő 32-től alacsonyabb, 16 Amper áramerősségű hálózattal kiépített – túlnyomó többségénél nem kötelező 6 évente elvégeztetni a villamos berendezések időszakos tűzvédelmi felülvizsgálatát. Viszont ajánlott elvégeztetni, vagy legalább időközönként villanyszerelővel átvizsgáltatni az elektromos berendezéseket, az elektromos áram okozta tüzek megelőzése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában