Helyi közélet

2017.02.11. 19:33

Varázslatos bál, mágikus menüvel Baktalórántházán

Baktalórántháza - Egy közelmúltban rendezett, minden ízében különleges bál menüjéből adunk ízelítőt olvasóinknak.

Baktalórántháza - Egy közelmúltban rendezett, minden ízében különleges bál menüjéből adunk ízelítőt olvasóinknak.

Az idei alapítványi bálon is kitettek magukért a baktalórántházi Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium diákjai és dolgozói. A kulturális műsorokkal és élőzenével színesített, hajnalig tartó mulatságon, amelynek a kék–fehér–ezüst csillagos motívumokban fürdőző Naményi úti sportcsarnok adott otthont, páratlan finomságokat szolgáltak fel a fáradtságot nem ismerő, falusi vendéglátó szakos diákok. Ezekből adunk most ízelítőt az Ízvilág oldal olvasóinak.

Sok mártással a legfinomabb

Előételként hortobágyi húsos palacsinta került a vendégek asztalára paprikás mártással. Márton Andrea élelmezésvezető így taglalta az elkészítés lépéseit: – Pörköltet készítek a húsból. Megtisztítom, feldarabolom a hagymákat, és megdinsztelem. Hozzáadom a húst, sózom, borsozom, fehéredésig pirítom, majd a tűzről lehúzva hozzákeverem az őrölt paprikát, felöntöm vízzel (annyival, hogy ellepje), és addig főzöm, amíg a hús teljesen megpuhul. Ügyeljünk arra, hogy jó bő szaftja maradjon – a finom hortobágyinak ez az alapja! Közben kisütök 12 sós palacsintát. Ha kész a pörkölt, a húst kiszedem, ledarálom, a szafthoz hozzákeverem a tejfölt és összeforralom. Ha nagyon híg a leve, a tejfölhöz 1–2 evőkanál lisztet is keverek. A kiszedett húshoz annyi szaftot adok, hogy kenhető legyen. A húsmasszát a palacsintákba töltöm úgy, hogy amikor a tölteléket bele­rakom, kissé behajtom a palacsinta szemben levő két oldalát, majd alulról jó szorosan feltekerem. A tejfölös mártást is felmelegítem, és tálaláskor a palacsintákra öntöm, majd petrezselyemzölddel és tejföllel díszítem. Sok mártással igazán ízletes.

Hogy jó ropogós legyen!

A főétel krumplipürével és párolt lila káposztával tálalt, tepsiben sült kacsacomb volt. Az elkészítés fázisait így ismertette Márton Andrea. – A kacsacombokat megmosom, sózom, borsozom, hagyom állni fél óráig. A bőrös felükkel lefelé beteszem a húst a tepsibe, megszórom rozmaringgal. Ráöntök körülbelül 4 dl vizet, és alufóliával lefedve előmelegített sütőbe teszem. Nagyon fontos, hogy zsír nem kell alá, mert kisül annyi, ami éppen elég lesz! Másfél órán át párolom, majd leveszem az alufóliát, és még 20 percig anélkül is sütöm, hogy jó ropogós legyen. A lila káposztát legyalulom, besózom, hagyom állni. Karamellizálom a cukrot, majd beleszórom a köménymagot, erre a kinyomkodott káposztát, s fedő alatt puhára párolom. Végül ízesítem egy kis ecettel. Köretnek krumplipürét készítek, és a párolt lila káposztával tálalom.


Ez volt a menü

Hortobágyi húsos palacsinta, paprikás mártással

Hozzávalók:

  • a palacsintához: liszt, tej, tojás, só.
  • a töltelékhez: 50 dkg pulykamell, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 1 pohár tejföl, olaj, pici liszt.
  • Párolt lila káposztával tálalt kacsacomb

    Hozzávalók:

  • 4 db kacsacomb, rozmaring, só, bors, 1 fej lila káposzta, só, cukor, köménymag, ecet, 1 evőkanál olaj.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában