Helyi közélet

2017.03.02. 12:51

"20 éve könyörgünk, orvosolják ezeket az áldatlan állapotokat" - Nem tűrnek tovább a bokortanyákon

Nyíregyháza - Aláírásgyűjtésbe kezdtek a bokortanyákon élők a járhatatlan földutak mihamarabbi rendbetétele érdekében.

Nyíregyháza - Aláírásgyűjtésbe kezdtek a bokortanyákon élők a járhatatlan földutak mihamarabbi rendbetétele érdekében.

Megelégelték a térdig érő kátyúkat, járhatatlan földutakat a Nyíregyháza külterületén található bokortanyák lakói. Nemrégiben aláírásgyűjtésbe kezdtek, ez idáig több mint félszázan adták nevüket, támogatásukat az akcióhoz, amellyel azt szeretnék elérni, hogy a mindenkori városvezetés nagyobb figyelmet és energiát fordítson a külterületi utak járhatóbbá tételére.

– Én Mandabokorban lakom, nap mint nap 32 kilométert teszek meg oda-vissza a Felsősima végén lévő földemig, ahol gazdálkodom. A földutakon hatalmas mélyedések tátonganak, amelyekben összegyűlik a sok csapadék, mert képtelen lefolyni a víz – mondja Karasz Csaba, hozzátéve: ő traktoron ülve döcögi végig a kilométereket, a személyautóval, kerékpárral vagy gyalog közlekedők jobban teszik, ha útnak sem indulnak egy-egy kiadós esőzés után.

Több évtizedes probléma

– Húsz éve könyörgünk, orvosolják ezeket az áldatlan állapotokat, hogy az itt élők gond nélkül eljuthassanak a munkahelyükre, az iskolába, a boltba vagy éppen az orvoshoz, de érdemben máig nem javult a helyzet. A múltkor nem tudott elmenni a mentő Benehalomnál, korábban egy kismamához siető védőnőnek adták fel a leckét az útviszonyok. Az itt élők szorgalmas, csendes emberek, akik ritkán és csak okkal panaszkodnak. Engem Molnár Jóska bácsi keresett meg, hogy segítsem a lakossági kezdeményezést, így szereztem tudomást az aláírásgyűjtésről, amivel reméljük, elérhetjük, hogy jobb utakon járhassunk végre – tette hozzá az optimista gazda.

– Nem egy autó futóműve és kipufogója bánta már ezeket az utakat – mondja Ádám, aki Nyírtelekre jár dolgozni. – Reggelente Sulyánbokor felé indulok biciklivel. Volt, hogy tengelyig süppedtem a sárba, attól féltem, ott ragadok a „semmi közepén” – mesélte.

– Aki azt állítja, hogy a városvezetés, illetve a városüzemeltető kft. nem foglalkozik a külterületi utak karbantartásával, téved – szögezte le Vassné Harman Gyöngyi, a városrész önkormányzati képviselője. Mint mondta, arányaiban sokkal több a rendbe tett, járható földút a bokortanyákon, mint a problémás szakasz.

Türelmetlenség szüli a gondot?

– Az elmúlt hetek, hónapok csapadékos időjárása után természetes, hogy a földutak még sárosak, nehezebben használhatóak. Folyamatosan érkeznek hozzám lakossági jelzések, hol a legégetőbb a probléma, ezeket az információkat azonnal továbbítom a NyírVV-nek, a dolgozók pedig fontossági sorrendben igyekeznek rendbe hozni az utakat. Múlt pénteken bejáráson vettem részt a cég szakembereivel, így pontosan tudjuk, hol milyen intézkedésre van szükség. Olykor a türelmetlenség „szüli újra” a gondokat: egyesek nem várják meg, hogy szikkadjon a rendbe tett útfelület, a legnagyobb sárban nehéz munkagépekkel hajtanak rá, hatalmas mélyedéseket hagyva maguk után. Több utat is sikerült már leburkolnunk a bokortanyákon, a földutak problémáit is folyamatosan orvosoljuk.

– Az aláírásgyűjtési akcióról hallottam, sok embert érintő, valós problémáról lévén szó, csak támogatni tudom, hogy ilyenformán is hangot adjanak kérésüknek a bokortanyán élők, akiknek érdekeit ez ügyben is lelkiismeretesen képviselni fogom – nyilatkozta Vassné Harman Gyöngyi.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában