Helyi közélet

2017.03.31. 11:01

43 alkotó 109 alkotása a XXV. Tavaszi Tárlat Kisvárdán

Kisvárda - Ébredés, reneszánsz, tavasz, kikelet az élet kezdete, a szép elindulása. Ezt jelenti a Tavaszi Tárlat Kisvárdán, immár huszonötödik éve.

Kisvárda - Ébredés, reneszánsz, tavasz, kikelet az élet kezdete, a szép elindulása. Ezt jelenti a Tavaszi Tárlat Kisvárdán, immár huszonötödik éve.

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza Multifunkcionális Oktatási és Művelődési Központ, a Rétközi Múzeum és Baráti Köre, az Első Kisvárdai Képzőművészeti Műhely közösen, ez évben már huszonötödik alkalommal rendezte meg a Felső–Szabolcsi képzőművészek, XXV. Tavaszi Tárlatát. A Tavaszi Tárlat célja, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak a Felső–Szabolcsi alkotóknak.

Szeregnyi László népművelő–művelődésszervező, a kiállítás szervezőjének üdvözlését követően, Kisvárda polgármestere Leleszi Tibor köszöntötte a közel félszáz alkotó több mint száz alkotással bemutatkozó tárlatát. A polgármesteri köszöntőt követően Leleszi Tibor valamennyi kiállítónak, Kótics Ferenc grafikus ez alkalomra készített emléklapját adta át.

Az első tárlat szervezője

Az első és az idei tárlatnak volt egy közös szereplője, nevezetesen Borsi Antal szobrászművész. Ő volt az, aki 1980–ban az első Tavaszi Tárlat rendezőjeként, /az Ady Endre Művelődési és Ifjúsági Ház vizuális előadójaként/ az idei évben pedig a kiállítás megnyitóként köszöntötte a kiállítókat és a megnyitón résztvevő érdeklődőket.

–Jubileumi alkalom a 25. év a Tavaszi Tárlat –kezdete a negyedszázados tárlatnyitó beszédét Borsi Antal szobrászművész. Anakronisztikusnak, ellentmondásosnak ítélhetik meg többen ezt a kiállítási műfajt, a spontán egymás mellé kerülő műtárgyak együttese miatt. Valóban nem könnyű egy ilyen kiállítást megrendezni. Tény, hogy az összkép kiszámíthatatlan az anyag kvalitásainak előzetes ismeretlensége miatt. Jubileumi alkalom a 25. és a tavasz. Tény, hogy együtt vagyunk már 25 éve és még mindig, és legyünk még tovább, mert vannak közös gondolataink az életről, a művészetről, és együtt lenni jó. Ez a kiállító közösség vállalkozhat, van, aki elmegy, van, aki jön, mint az élet bármilyen területén. De legyen alkalom gondolni azokra, akik már nincsenek köztünk, /Juhászné Albert Rozália, Fehér Attila/ és tudjuk szeretettel üdvözölni az újakat is. A kiállítás anyaga igen sokszínű és értékeiben különböző, valóban spontán egymás mellé sorolt művekből került megrendezésre, így nélkülöz minden szakmai elképzelést. Sokféleségének szellemi összetartó megújuló élet változatosságát igazolja, az eltérő szándékok eltérő megvalósításának minőségeit pedig a tájhoz kötődő szerető tisztelet és az együvé tartozás ereje köti össze – mondta befejezésül Borsi Antal szobrászművész.

Több mint száz alkotás a paravánokon

–A kiállításon 43 alkotó 109 alkotással mutatkozott be. A Felső–Szabolcsi, hazai alkotók mellett, TICCE (felvidék), Kárpátok Kulturális és Művészeti Egyesülete (Kárpátalja) művészei jelentkeztek alkotásaikkal. A legváltozatosabb technikájú, széles skálán mozgó, több mint félszáz alkotás között megtalálható a tűzzománc, olajfestmények, vízfesték, beregi keresztszemes, akvarell, grafika, kőfaragás, nemezés és faragás technikákkal érkeztek a kiállítási tárgyak. – kaptunk tájékoztatást Szeregnyi László népművelő–művelődésszervezőtől, a kiállítás szervezőjétől.

A kiállítás megnyitóján közreműködött a Kisvárdai Férfi Dalárda, Faragó Sándor karnagy vezetésével. Zongorán közreműködött Tetyana Sikorska.

A kiállítás április 30–ig tekinthető meg a Várszínház és Művészetek Háza kiállítótereiben.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában